Διεθνή
Η διακριτική μαντάμ Βαλερί

Η διακριτική μαντάμ Βαλερί

  • 29 Απριλίου 2012, 17:15

Αφού βρέθηκε για χρόνια στο περιθώριο μιας παράνομης σχέσης, ετοιμάζεται τώρα να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων, στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ.

Κομψή, διακριτική και με αίσθηση του χιούμορ. Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν μέχρι πριν από λίγους μήνες τη σύντροφο του Φρανσουά Ολάντ, τη 47χρονη Βαλερί Τριερβελέρ.

Όσο πλησιάζει όμως η ώρα της αλήθειας, τόσο σφίγγει ο κλοιός γύρω από την έμπειρη δημοσιογράφο, καθώς ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον χαρακτήρα της και να κατανοήσουν ποια είναι τελικά η γυναίκα... πίσω από τον πιθανό μελλοντικό πρόεδρο.

Αδιαμφισβήτητο φαβορί για τον ρόλο της επόμενης πρώτης κυρίας της Γαλλίας, η Τριερβελέρ, η οποία μαζί με τον Ολάντ πιθανό να μετατραπούν στο πρώτο ανύπαντρο ζευγάρι που θα διασχίσει το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων, αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα τις άγνωστες πλευρές της, αμφιλεγόμενης κατά πολλούς, προσωπικότητάς της. Βλέπετε, οι λόγοι που οδήγησαν την πρώην σύζυγο του δημοσιογράφου Ντενί Τριερβελέρ και μητέρα τριών αγοριών να παραμένει επί χρόνια στο... παρασκήνιο δεν περιορίζονται στη διακριτικότητα. Αντιθέτως.

Στα κρυφά

Ήταν η ίδια της η σχέση με τον Ολάντ η οποία την υποχρέωνε να κρύβεται στην κυριολεξία αφού, όταν αποφάσισαν να γίνουν επιτέλους ζευγάρι, τόσο η ίδια όσο και ο Γάλλος σοσιαλιστής ζούσαν ακόμη με τους συντρόφους τους. Παρά το γεγονός ότι η Τριερβελέρ είχε γνωρίσει τον Ολάντ από τα τέλη της δεκαετίας του '80 ως πολιτική συντάκτρια του περιοδικού «Paris Match», ο έρωτας δεν τους χτύπησε την πόρτα παρά μόνο το 2005.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν στα ΜΜΕ πόσο «δυνατή» είναι αυτή η σχέση, άνθρωποι του περιβάλλοντός τους υποστηρίζουν πως τα σχέδια του Φρανσουά Ολάντ για την προεδρία του 2007... αναβλήθηκαν μόνο και μόνο επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε το αναγκαστικό τέλος του παράνομου δεσμού τους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ήδη εκμυστηρευτεί τα πάντα στην τότε σύντροφό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Παρομοίως η Βαλερί υποστήριξε αργότερα πως οι τύψεις την απέτρεψαν από το να ψηφίσει τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις εκλογές, ενώ οι φήμες για τη σχέση της με τον τότε γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα της στοιχίσει ακόμη και τη θέση της πολιτικής συντάκτριας στο «Paris Match».

Παρά το γεγονός ότι χώρισαν από τους συντρόφους τους μετά τις προηγούμενες εκλογές, ο Φρανσουά και η Βαλερί θα συνεχίσουν να βγαίνουν... στα κρυφά μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, όταν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα δηλώσει δημοσίως πως πρόκειται για τη «γυναίκα της ζωής του». Σύμφωνα με παλιούς συνεργάτες της, όποιος παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της δημοσιογράφου, θα καταλάβει πως η Βαλερί, αργά αλλά σταθερά, «ξεπροβάλει από το σκοτάδι».

Εξάλλου δεν είναι λίγο πράγμα από «ερωμένη του κυρίου που ζούσε στη σκιά της κυρίας» να μετατρέπεσαι στην πιθανότερη πρώτη κυρία της Γαλλίας. Για του λόγου το αληθές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η Τριερβελέρ δίνει όλο και περισσότερες συνεντεύξεις, στέλνει όλο και περισσότερα μηνύματα υποστήριξης στον Ολάντ μέσω του Twitter. «Είναι ξεκάθαρο», τονίζουν τα ΜΜΕ, «πως δεν είναι διατιθεμένη να αφήσει το πεδίο ελεύθερο ούτε στην Κάρλα Μπρούνι αλλά ούτε και στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, την οποία έχουν επιστρατεύσει οι Σοσιαλιστικές για την προεκλογική εκστρατεία.

Έχοντας απαρνηθεί τα δημοσιογραφικά της καθήκοντα, έχει αποκτήσει το δικό της γραφείο στο στρατηγείο του Ολάντ, από όπου συντονίζει το πρόγραμμα του συντρόφου της.

Τα δύσκολα χρόνια και η επίδειξη ισχύος

Γεννημένη στο Ανζέ, ορφανή από πατέρα σε ηλικία 21 ετών και με μια μητέρα που εργαζόταν στο γκισέ υποδοχής μιας πίστας πατινάζ για να μεγαλώσει τα έξι παιδιά της, η Βαλερί γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει οικονομική δυσχέρεια. Ωστόσο, η Τριερβελέρ είναι κάθετη: «Δεν είμαι δα και Σταχτοπούτα», υποστηρίζει.

Χαμηλών τόνων αλλά δυναμική όπου χρειάζεται, η 47χρονη, γνωρίζει καλά πως οι Γάλλοι δεν θα αποφύγουν τις... συγκρίσεις. Είτε πρόκειται για τη νυν Πρώτη Κυρία, Κάρλα Μπρούνι, είτε για την πρώην του Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, είτε ακόμη και για την «παρ' ολίγον» πρωταγωνίστρια της προεδρικής αναμέτρησης και σύζυγο του Ντομινίκ Στρος Καν, Αν Σενκλέρ, η Τριερβελέρ καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να προβεί σε μετωπική αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες... κυρίες.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Η οργισμένη αντίδρασή της κατά του ίδιου της του περιοδικού, όταν το τελευταίο κυκλοφόρησε με εξώφυλλο την ίδια και τον Ολάντ χωρίς να την προειδοποιήσει, ήταν ένα «μήνυμα» προς όσους πίστευαν πως θα παραμένει σιωπηλή. Παρομοίως, οι κακές γλώσσες λένε πως ήταν αυτή που, όταν είδε το βίντεο της εκστρατείας του Ολάντ, ζήτησε να αφαιρεθούν οι σκηνές στις οποίες εμφανιζόταν η Σεγκολέν...

Την χτυπούν για να πλήξουν τον Ολάντ

Μπορεί η Βαλερί Τριερβελέρ να μην έχει γίνει ακόμη πρώτη κυρία της Γαλλίας, φαίνεται όμως πως έχει μπει στο στόχαστρο των αντιπάλων του Σοσιαλιστικού Κόμματος από καιρό.

Σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ, ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μια «ανεξιχνίαστη» υπόθεση παρακολούθησης της Γαλλίδας δημοσιογράφου, την οποία η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε εκ νέου πριν από λίγες εβδομάδες, καθώς έκρινε πως «υπάρχει ακόμη περιθώριο διερεύνησης».

Η Βαλερί είχε ήδη βρεθεί στο στόχαστρο του επιτελείου του Σαρκοζί το 2007, ως ερωμένη του Ολάντ, καθώς οι άνθρωποι του συντηρητικού υποψηφίου τότε προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πλήξουν την αντίπαλό του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προσφεύγοντας ακόμη και σε διαρροές στον Τύπο που αφορούσαν στην «κρυφή ζωή» του συντρόφου της και πατέρα των τεσσάρων παιδιών τους.

Η μήνυση

Αργότερα, και ενώ ο Ολάντ είχε ήδη δημοσιοποιήσει τη σχέση του με την Τριερβελέρ, το περιοδικό «L' Express» αποκάλυψε πως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών -με τις οποίες ο Σαρκοζί διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις- είχαν ανοίξει έναν φάκελο στο όνομα της δημοσιογράφου από τα μέσα του 2011 και συνέλεγαν πληροφορίες για την ίδια, το παρελθόν της και την επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η Τριερβελέρ «κατά αγνώστου», οι Μυστικές Υπηρεσίες παραδέχτηκαν την ύπαρξη του φακέλου, υποστηρίζοντας ωστόσο πως επρόκειτο απλώς για «λάθος» και ζητώντας «συγγνώμη».

 

Το Έθνος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron