Απόψεις - Συνεντεύξεις
"Όχι στη «συνταγή» που μας έφερε στην καταστροφή"

"Όχι στη «συνταγή» που μας έφερε στην καταστροφή"

  • 02 Μαϊου 2012, 07:45

Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί η ίδια «συνταγή» που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η σύμπτυξη ενός «Μεσογειακού Μετώπου του Νότου» αποτελεί τη μόνη πρόταση - απάντηση των χωρών του Νότου απέναντι στις προκλήσεις του Βορρά, λέει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Η Ελλάδα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα πάρουν τα ποσοστά, χάρη στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος, που θα τους επιτρέψουν να κάνουν κυβέρνηση, έστω και αν δεν έχουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης έχει εξαντλήσει πλέον τα περιθώριά του. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε στη «Ναυτεμπορική», απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση την επομένη μέρα των εκλογών; Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν βιώσιμη λύση;

Η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Πιστεύω ότι οι δύο «συνέταιροι» θα πάρουν ποσοστό που θα τους επιτρέψει να κάνουν κυβέρνηση. Μπορεί να μην πάρουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά με τον κλεφτο-εκλογικό νόμο θα πάρουν πάνω από 150 έδρες. Αρα δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα και όλα αυτά είναι ψευτοδιλήμματα.

Πιστεύετε ότι το ισχύον πολιτικό σύστημα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι ανάγκη να προκύψουν νέα σχήματα;

Αν εννοείτε τη Μεταπολίτευση, είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της από το 1990. Ζούσε την παράταση. Τώρα, πλέον, είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συνταγή που κατέστρεψε τη χώρα. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες ατραπούς μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας.

Τελικά, κ. πρόεδρε, τι συμπέρασμα αποκομίσατε από τις προσπάθειες του ΛΑΟΣ να μη χρεοκοπήσει η χώρα;

Ψήφισα μόνο το πρώτο άρθρο από το πρώτο μνημόνιο, για να πάρει η χώρα μας τα χρήματα και να μην πτωχεύσουμε. Οι συνθήκες που μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο ήταν διαφορετικές. Είχε ψηφιστεί τότε από τον ελληνικό λαό μια φαινομενικά ισχυρή κυβέρνηση με 45%. Είμαστε ανυποψίαστοι και βρεθήκαμε προ απροόπτου. Είχε ψηφιστεί με βασικό και κύριο θέμα, προεκλογική πλατφόρμα και έμμεση υπόσχεση ότι «λεφτά υπάρχουν». Αν θυμάστε, τότε μας έλεγαν, επίσης, ότι η κατάσταση θα ήταν παροδική και πολύ σύντομα, έπειτα από δύο χρόνια, θα ορθοποδούσαμε και θα είμαστε πάλι πίσω στις αγορές. Ξαφνικά, μας ετέθη το θέμα της πτώχευσης. Από τα «λεφτά υπάρχουν», πήγαμε στο «πτωχεύουμε σε δέκα ημέρες».

Ενα πράγμα που δεν τονίζεται και αποσιωπάται είναι ότι εγκαλούσα συνεχώς να συσταθεί, ταυτόχρονα με την ψήφιση της πρώτης σύμβασης, και μια κυβέρνηση οικουμενικής συνεργασίας, για να σωθεί η χώρα. Ο κ. Σαμαράς, για τους δικούς του λόγους, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό το εθνικό κάλεσμα. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, αφήσαμε το παιχνίδι στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος και ανίκανος να διαχειριστεί την κατάσταση, φέρνοντας τελικά την κατάσταση εκεί που όλοι γνωρίζουμε. Ο κ. Σαμαράς ψήφισε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και το Μεσοπρόθεσμο. Εγώ δεν ψήφισα τίποτα από όλα αυτά.

Θεωρείτε τελικά ότι ο ΛΑΟΣ ζημιώθηκε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση;

Οταν αποφασίσεις να βοηθήσεις την Ελλάδα, δεν κοιτάς τα συν και τα πλην. Εγώ μπήκα στην κυβέρνηση με σκοπό να βοηθήσω. Πήγα με προσδοκίες και ενθουσιασμό για να βοηθήσω την πατρίδα μου. Μπήκα στην κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες έκαναν αρχικά αποδεκτές. Και δεν ήταν δυνατόν να παραμείνω μέσα σε ένα πλοίο των τρελών. Ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον την προσφορά μου με τη συμμετοχή μου στην κυβέρνηση και είναι αισθητή η παλιννόστηση φίλων και οπαδών στο κόμμα μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόταση εξόδου από την κρίση και, αν ναι, πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί μετά τις εκλογές;

Βεβαίως και μπορεί. Είναι η ιδέα που έχω πει για σύμπτυξη ενός μετώπου των χωρών του Νότου. Η πρόταση του ΛΑΟΣ είναι η σύμπτυξη και η σύμπραξη όλων των λαών του Νότου σε ένα ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν το Βορρά. Είναι όμως αναγκαίο να πάμε όλοι μαζί. Πρέπει να ενωθούμε, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Η διατήρηση αυτής της συνεχιζόμενης λιτότητας συνθλίβει όλα τα κράτη, τους λαούς και τις οικονομίες τους. Εχω μιλήσει με περισσότερους από 45 ευρωβουλευτές που είχα γνωρίσει ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των ευρωσκεπτικιστών στις Βρυξέλλες. Εχουν τις ίδιες αγωνίες με μας. Περιμένουν αυτόν που θα κάνει την αρχή. Τον Σπάρτακο. Ωστε να πάμε όλοι μαζί στην κα Μέρκελ και να ζητήσουμε μια άλλη οικονομική πολιτική. Είναι πολύ εύκολο, γιατί πλέον η Γαλλία έρχεται με την πλευρά μας, μια που ο Σαρκοζί φεύγει από την «ποδιά» της κας Μέρκελ και, από την άλλη, κλονίζεται η ισχυρότατη παρτενέρ της κας Μέρκελ, η Ολλανδία. Είναι τραυματισμένος ο Βορράς με την πτώση της κυβέρνησης της Ολλανδίας, η οποία έπεσε, γιατί πήγε να εφαρμόσει μόλις το 1% της λιτότητας που έχει επιβληθεί από αυτούς τους ίδιους στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, είναι μια χρυσή ευκαιρία να ζητήσουμε μια άλλη πολιτική απ' αυτήν που εφαρμόζει -με το έτσι θέλω- η κα Μερκέλ στα υπόλοιπα κράτη.

Μπορείτε συνοπτικά να αναφερθείτε στις οικονομικές προτάσεις του ΛΑΟΣ;

Πιστεύω στη γρήγορη κυκλοφορία του χρήματος. Οσο το χρήμα κυκλοφορεί, τόσο αποδίδει κέρδος για το κράτος. Οταν όμως μπαίνει στο χρονοντούλαπο, τότε «θάβεται» μαζί με αυτό και το κράτος. Είναι πολύ απλό. Κάθε φορά που ο καθένας μας βάζει το χέρι στην τσέπη και αγοράζει κάτι, αυτομάτως υπάρχει μια ωφέλεια για την πατρίδα μας από τη συλλογή του ΦΠΑ Οταν όμως αυτό το χρήμα το θάβουμε στο σεντούκι, τότε η Ελλάδα χάνει. Χρειάζεται να υπάρξει μια ενίσχυση της ζήτησης, ώστε να κινήσει την παραγωγή και να δημιουργηθούν, με αυτόν τον τρόπο, νέες θέσεις εργασίας. Είμαι μιας άλλης, εντελώς, σχολής. Και αυτό πρέπει να το πετύχουμε. Πηγαίνοντας στο Βορρά και εξηγώντας στην κα Μέρκελ ότι αυτή η λιτότητα είναι κακός αρωγός για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Τολμώ να δεσμευθώ ότι μπορώ. Μπορώ από την πρώτη κιόλας ημέρα να περάσω αυτήν τη γραμμή. Να γίνει ο λόγος μας ο ρυθμιστικός παράγων της επόμενης ημέρας. Ακόμα υπάρχουν πελατειακές σχέσεις. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Αυτοί οι ίδιοι που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτοί μπορούν να το πετύχουν. Πιστεύω ότι μπορώ να καθίσω σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, για να τους πείσω. Πρέπει να φύγουμε από αυτό το αποπνικτικό μνημόνιο.

Θεωρείτε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα (εξωτερική πολιτική, κοινωνικά θέματα);

Ναι, φοβάμαι πάρα πολύ τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Αν εφαρμοστούν όλα αυτά που υπέγραψε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στο μνημόνιο και περιγράφονται στη σελίδα 427, δηλαδή μισθοί Ρουμανίας και Βουλγαρίας, τότε θα έχουμε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

 

συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στην Ναυτεμπορική

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron