Διεθνή
Ντιμπέιτ για το "κυνήγι" των αναποφάσιστων και στην Γαλλία

Ντιμπέιτ για το "κυνήγι" των αναποφάσιστων και στην Γαλλία

  • 02 Μαϊου 2012, 20:20

Λίγες ώρες απομένουν για το κρίσιμο ντιμπέιτ μεταξύ των δυο αντιπάλων για την προεδρία της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας οι δυο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν κατά κύριο λόγο να πείσουν τους αναποφάσιστους. Μικρή χαρακτηρίζουν ωστόσο οι αναλυτές την επιρροή των ντιμπέιτ στην πρόθεση ψήφου.

Η τηλεμαχία, στην οποία συντονιστές θα είναι οι δημοσιογράφοι Λοράνς Φεραρί του TF1 και Νταβίντ Πιτζαντάς του France 2, θα ξεκινήσει στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας). Θα μεταδοθεί ζωντανά από αρκετά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες και 30 λεπτά και υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει ίσως και περισσότερους από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Για τον Σαρκοζί θεωρείται το ύστατο όπλο με το οποίο θα προσπαθήσει να κερδίσει πόντους και να κλείσει την ψαλίδα με τον Φρ. Ολάντ, η οποία κυμαίνεται στις 6-7 μονάδες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Καθώς θεωρείται έμπειρος στα ντιμπέιτ, ο Σαρκοζί ζητούσε διακαώς τρείς τηλεμαχίες με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, ο οποίος απέρριψε την πρόταση και εν τέλει θα υπάρξει μόνο μια και μοναδική τηλεοπτική αντιπαράθεση, η αποψινή.

Ο Σαρκοζί αναμένεται να παρουσιάσει τον Ολάντ ως έναν επικίνδυνο αριστερό με ένα πρόγραμμα ριψοκίνδυνων δαπανών που θα δώσει την χαρακτηριστική βολή στην οικονομία της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να πάρει κάποιο ρίσκο, αν θέλει να κάνει την έκπληξη.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ, με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που του δίνουν άνετο προβάδισμα, πιστεύεται ότι θα επικρίνει τα πεπραγμένα του γάλλου προέδρου, εστιάζοντας στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια της 5ετούς θητείας του, η Γαλλία έχασε το πολύτιμο ΑΑΑ, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 4 εκατομμύρια.

«Συνήθως δεν κινείται τίποτα μετά τα ντιμπέιτ»

Καθώς ένα σεβαστό ποσοστό ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιον θα ψηφίσει, το ντιμπέιτ θα μπορούσε θεωρητικά να παίξει σημαντικό ρόλο.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει στην εφημερίδα Le Monde, ο Φρεντερίκ Νταμπί, της εταιρείας δημοσκοπήσεων IFOP, επικαλούμενος τα αρχεία της εταιρείας του, με τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου πριν και μετά τις τηλεμαχίες που έχουν προηγηθεί: «Τίποτα, απολύτως τίποτα δεν κινείται. Όλα γίνονται ωσάν το ντιμπέιτ να συμβάλλει απλώς στο να αγκιστρωθούν ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι στις πεποιθήσεις τους».

Διαβάστε επίσης: Σαρκοζί και Ολάντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron