Απόψεις - Συνεντεύξεις
"Η ενότητα της Αριστεράς είναι ιστορικό ζητούμενο, όχι προεκλογικό τρικ"

"Η ενότητα της Αριστεράς είναι ιστορικό ζητούμενο, όχι προεκλογικό τρικ"

  • 04 Μαϊου 2012, 09:30

συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο in.gr

Εμμένοντας στην ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς και τονίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί «προεκλογικό τρικ» αλλά «επίμονη διεκδίκηση» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλά στο in.gr για μετεκλογικές συνεργασίες, για τον Πάνο Καμμένο και τους «”Tαλιμπάν” του νεοφιλελευθερισμού».

Κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι είναι «εκτελωνιστές των απαιτήσεων  των δανειστών» και καλεί το λαό να δώσει ψήφο τιμωρίας, αλλά και ελπίδας.

Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστική η πρόταση για ενότητα της Αριστεράς;

Η πρόκληση της συσπείρωσης και της ενότητας της Αριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως πιεστικό ιστορικό ζητούμενο και επείγουσα πολιτική και κοινωνική ανάγκη. Σ’ αυτές τις εκλογές το κεντρικό δίλημμα είναι μια νέα κοινοπραξία  ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που θα συνεχίσουν μαζί την πολιτική του μνημονίου και που είναι το κοινό προεκλογικό τους πρόγραμμα ή η δυνατότητα μιας νέας προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας, με συσπειρωμένη Αριστερά ικανή, να υπερβεί τις διαιρέσεις και την προσκόλληση της σε ξεπερασμένα δόγματα. Η ανάγκη για αριστερή διακυβέρνηση, έξω από μνημόνιο και μέσα σε μια αλλαγμένη Ευρώπη, δεν είναι προεκλογικό τρικ αλλά επίμονη διεκδίκηση. Αν θέλεις πραγματικά να καταπολεμήσεις τους συνεταίρους του μνημονίου και την πολιτική τους δεν αρκεί να τους ξορκίζεις, πρέπει να  τους στείλεις στην μειοψηφία. Για αυτό ζητάμε από τους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες που παραμένουν ακόμα αναποφάσιστοι, αλλά  και απ’ αυτούς, τους χθεσινούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που η κοινωνική ανάγκη τους στρέφει στην Αριστερά να δώσουν  στην κάλπη εντολή για συσπείρωση και ενότητα. Αν δυναμώσει κι άλλο αυτό το ισχυρά ανοδικό ρεύμα θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να βαριακούει η ηγεσία του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πρασίνων. Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τριπλή εντολή: «Όχι» στο μνημόνιο, «Ναι» στην ενότητα, «Ναι» σε μια πλειοψηφία.

Κόσμος που δεν είχε ψηφίσει στο παρελθόν Αριστερά αναγνωρίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη που έκανε μια καθαρή, έντιμη και κοινωνικά γειωμένη αντιπολίτευση. Τη δύναμη που προέβλεψε διορατικά και πρότεινε στόχους που αν είχαν διεκδικηθεί, η κατάσταση δε θα ήταν τόσο άσχημη για την κοινωνία και τους πολίτες. Ο κόσμος έρχεται σε εμάς όχι μόνο γι’ αυτό που είμαστε, αλλά και γι’ αυτό που ζητάει να γίνουμε.  Οι πολίτες αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τρία βασικά στοιχεία: α) Ασκήσαμε συνεπή, έντονη και έντιμη αντιπολίτευση β) Είμαστε μια δύναμη που εκφράζεται με συνέπεια για την ενότητα και την συσπείρωση της ευρύτερης Αριστεράς και γ) Δεν ζητάμε απλά ψήφο διαμαρτυρίας και τιμωρίας των υπευθύνων αλλά διεκδικούμε εντολή για τον σχηματισμό μιας άλλης κυβερνητικής πρότασης. Δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας, δεν ζητάμε ψήφο για να δυναμώσουν τα ποσοστά μας, δεν φοβόμαστε τα δύσκολα,  ζητάμε εντολή για να γίνουμε μια πρωταγωνιστική δύναμη που θα αλλάξει τα πράγματα από θέση πλειοψηφίας, από θέση διακυβέρνησης του τόπου.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος της κυβερνητικής συνεργασίας και πώς κρίνετε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη ακόμη και από τον κ. Καμμένο. Πιστεύετε ότι η δήλωση αυτή παρερμηνεύτηκε; Εσείς τι θέση παίρνετε;

Το ζήτημα έχει διευκρινιστεί απολύτως από τον ίδιο τον Τσίπρα. Αν μας δώσει ο λαός την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απευθυνθούμε στις αριστερές προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις με ένα πρόγραμμα αριστερό. Δηλαδή Παπαρήγα, Κουβέλης, Οικολόγοι Πράσινοι. Δεν είναι υποψήφιος κυβερνητικός παρτενέρ ο Καμμένος. Για να διαμορφωθεί μια τέτοια πλειοψηφία, το «μπαλάκι»  βρίσκεται πριν από όλα στους πολίτες και στη συνέχεια μεταφέρεται και στο ΚΚΕ, την ΔΗΜΑΡ και στους Οικολόγους Πράσινους. Αν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και μια τέτοια πλειοψηφία, θα δώσουν ψήφο ανοχής στην Βουλή,  βουλευτές του Καμμένου ή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι δικό τους θέμα. Το βασικό είναι το πρόγραμμα, η κυβερνητική κατεύθυνση. Δεν αρκεί να δηλώνει κανείς αντιμνημονιακός για να εξασφαλίσει μια αξιόπιστη αποτελεσματική κυβερνητική συνεργασία. Ο κ. Καμμένος ανήκει στην δεξιά πολυκατοικία.

Πόσο ρεαλιστική θεωρείτε μία πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς όταν είναι κοινό μυστικό η ανάγκη λήψης νέων σκληρών οικονομικών μέτρων τον Ιούνιο;

Δεν παριστάνουμε τους θαυματοποιούς. Δεν είμαστε δημαγωγοί και λαϊκιστές, όπως κάποιοι άλλοι, για να  λέμε: «λεφτά υπάρχουν». Μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα μπορούσε να βάλει ένα φρένο σε αυτή την τρομακτικά άδικη κατανομή των βαρών. Φυσικά και υπάρχουν διαφορές μέσα στην Αριστερά, όπως και παντού. Είναι αυθαίρετο να αθροίζει κανείς όλες τις δυνάμεις αδιάκριτα. Αλλά όταν είναι τόσο πιεστική η ανάγκη να ηττηθεί και να εγκαταλειφθεί μια καταστροφική πολιτική του μνημονίου και της μονόπλευρης λιτότητας που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ασύντακτη χρεοκοπία, τότε οι αντίπαλες δυνάμεις σ’ αυτή την πολιτική είναι υποχρεωμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαμορφώσουν το αντίπαλο δέος. Μόνο έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας που τροφοδοτεί την ύφεση και εκτοξεύει την ανεργία στα ύψη. Με ανεργία που έχει ξεπεράσει το 21%, όχι μόνο δεν δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης αλλά αντίθετα, επιδεινώνονται οι συνθήκες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ανάγκη επιτέλους να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη και να μην πληρώνουν μονίμως οι ασθενέστεροι. Αυτά που τώρα υπόσχονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για εκσυγχρονισμό, για φορολογική δικαιοσύνη, για πάταξη της διαφθοράς, είχαν 40 χρόνια την δυνατότητα να τα κάνουν πράξη αλλά έκαναν τα ανάποδα. Διεκδικούμε ριζικές αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και όχι την απόδραση από τη μάχη. Μπορούμε να έχουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα, αναπτυγμένη, με σύγχρονο δημοκρατικό κράτος μέσα σε μια Ευρώπη που πρέπει και η ίδια να αλλάξει, εγκαταλείποντας το δόγμα των «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού.  Αναρωτιέμαι γιατί αυτή την εντεινόμενη απαίτηση  της κοινωνίας, δεν την ακούν η Αλέκα και ο Φώτης. Ίσως φοβούνται την δυναμική της ενότητας που θα υποχρεώσει τους πάντες να αλλάξουμε εγκαταλείποντας δογματικές μονομέρειες και παρωχημένους αρχηγισμούς.  

Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Ανατροπή στην Ελλάδα, Μήνυμα στην Ευρώπη». Πιστεύετε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πειστούν να επαναδιαπραγματευθούν το Μνημόνιο;

Αν συντριβούν τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοπραξία του μνημονίου και πέσουν στα μισά από όσα πήραν ως άθροισμα πριν 2,5 χρόνια ή και ακόμα πιο κάτω, τότε αυτό το μήνυμα-σοκ θα χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για να διεκδικήσει η χώρα καλύτερους όρους. Για να επαναδιαπραγματευθείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το μνημόνιο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πεις: «Κύριοι αυτό δεν ισχύει γιατί έχω μια νωπή λαϊκή εντολή. Μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού λέει ότι αυτό είναι οδικός χάρτης προς την καταστροφή». Αυτό θα είναι ένα όπλο για να διαπραγματευθείς. Η διαπραγμάτευση είναι διεκδίκηση. Είναι ένας μικρός πόλεμος. Αν δεν διεκδικείς τίποτα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τότε δεν παίρνεις τίποτα.

Όταν η Μέρκελ λέει ότι θα είναι καταστροφή- και για τους ίδιους αλλά και για την ευρωζώνη- μια επιστροφή της Ελλάδας στην  δραχμή, αυτό είναι διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και για εμάς για να πετύχουμε τα στοιχειώδη. Για παράδειγμα δεν είναι τρελό μια ελληνική ιδιωτική τράπεζα να δανείζεται με επιτόκιο 1% και το κράτος που λέγεται Ελλάδα να δανείζεται με επιτόκιο πενταπλάσιο ή εξαπλάσιο; Αυτό για να αλλάξει πρέπει κάποιος να το ζητήσει. Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται ασφαλώς και διεθνή στηρίγματα και συμμαχίες.

Ωστόσο, ένα ηχηρό μήνυμα του ελληνικού λαού ότι «δεν πάει άλλο» (με τη μονόπλευρη λιτότητα, την ασυδοσία και την ατιμωρησία των ισχυρών, την ασυλία των υψηλών εισοδημάτων) θα έρθει να συνδυαστεί με αντίστοιχα μηνύματα τα οποία ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, ο άξονας «Μερκοζί» υπέστη ένα γερό πλήγμα στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Στις 6 Μαΐου ο Σαρκοζί θα «τελειώσει». Δεν αρκεί αυτό που συνέβη στη Γαλλία, αλλά δεν πρέπει και να το υποτιμούμε.

Πιστεύετε ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι ευρώ ή δραχμή;


Αν θέλουμε να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του Ευρώ, πρέπει να απαλλαγούμε το ταχύτερο δυνατό από την πολιτική του Μνημονίου. Διότι η καταστροφική πολιτική της ύφεσης, της μονόπλευρης λιτότητας και της ανοδικής δυναμικής του χρέους συνθέτουν έναν οδικό χάρτη ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ασύνταχτη χρεοκοπία και στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αξιοποίησαν τα διαπραγματευτικά όπλα που εξασφαλίζει η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο Ευρώ. Αντί να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους δανειστές μας, λειτουργούν ως εκτελωνιστές των απαιτήσεων και των τελεσίγραφων των δανειστών απέναντι στον ελληνικό λαό. Και την ίδια ώρα δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του σπάταλου πελατειακού κράτους, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, την αναπτυξιακή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και κυρίως για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με λογική ή δείχνοντας με την ψήφο τους την οργή τους για τα δύο μεγάλα κόμματα;

H οργή των πολιτών εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως λογική! Καλώ τους πολίτες να «κλείσουν» τα αυτιά τους στις σειρήνες φόβου και τρομοκράτησης που τις τελευταίες μέρες εντείνει η συγχορδία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Στις 6 Μαΐου καλώ τους αναποφάσιστους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρόν στις κάλπες. Να μην διασκορπίσουν τις ψήφους τους σε ακίνδυνες επιλογές. Να δώσουν αποφασιστική ψήφο, όχι μόνο τιμωρίας και διαμαρτυρίας αλλά και ελπίδας, για μια νέα πορεία  του λαού και του τόπου με ανάπτυξη, απασχόληση και δημοκρατία. Με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν προκύπτει μονοκομματική κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές. Κρίνετε ως θετική ή αρνητική την προοπτική αυτή;

Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ζημίωσαν την χώρα και την κοινωνία. Πρέπει να γίνουν οριστικά παρελθόν. Η επόμενη Βουλή θα πρέπει να υιοθετήσει, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, την απλή αναλογική για να μπει η χώρα οριστικά στην εποχή των προγραμματικών συγκλίσεων και κυβερνήσεων συνεργασίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron