Οικονομία
Βελτίωση της Οικονομίας "βλέπει" η Alpha Bank

Βελτίωση της Οικονομίας "βλέπει" η Alpha Bank

  • 04 Μαϊου 2012, 11:26

Ανάκαμψη των επενδύσεων μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων (που είναι «παγωμένα» λόγω έλλειψης κονδυλίων), επενδύσεις σε καίριους τομείς, όπως είναι η ενέργεια και φυσικά η αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ, είναι κάποιοι από τους λόγους που υποχρεώνουν τους εξπέρ της μεγάλης τράπεζας στο να αισιοδοξούν.

Με τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης από τις εκλογές της 6ης Μαΐου εδραιώνονται οι προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ενώ θα είναι καλύτερες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αναφέρει στο χθεσινό Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο η Alpha Bank, επισημαίνοντας πως «η νέα κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει απρόσκοπτα και, ενδεχομένως, με πιο αποφασιστικό και καλύτερα σχεδιασμένο τρόπο το έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εκμεταλλευόμενη πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχονται στη χώρα από το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσής της από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Οι αναλυτές της Alpha Bank αναφέρονται μάλιστα σε πέντε λόγους που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και αυτοί είναι: Η ανάκαμψη των επενδύσεων μέσα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων (που είναι παγωμένα λόγω έλλειψης κονδυλίων), επενδύσεις σε καίριους τομείς όπως είναι η ενέργεια και φυσικά η αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ.

Επιπλέον υπάρχει προοπτική για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στην αγορά τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.

Και επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι τον Μάρτιο -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ- οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου (σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012).

«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τη μεγάλη ευκαιρία που παρέχεται στη χώρα με τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της και των δυνατοτήτων σημαντικής αναπτυξιακής χρηματοδότησής της από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνδυασμό με το έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ανάκαμψη

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η επανεκκίνηση των επενδύσεων θα συμβάλουν και πάλι στην ανάκαμψη των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Ενώ θα υπάρχει σαφής στροφή της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα, των οποίων η ανταγωνιστικότητα έχει τώρα βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι τον Μάρτιο του 2012 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ (εξαιρουμένων των προϊόντων καυσίμων και καπνού) ήταν αυξημένες, άλλη μία ένδειξη ότι τον συγκεκριμένο μήνα η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων ήταν σαφώς χαμηλότερη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron