Πολιτική
Εκλογές 2012: Ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή

Εκλογές 2012: Ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή

  • 07 Μαϊου 2012, 06:40

Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και νέο τοπίο στον κοινοβουλευτικό χάρτη φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, επτά κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, ενώ «μάχη» δίνουν Οικολόγοι Πράσινοι και ΛΑΟΣ.

Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 96,65% των ψήφων η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με 19,01% και 109 έδρες, ενώ ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα με 16,70% και 51 έδρες και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,27% και 41 έδρες.

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,56% και 33 έδρες, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,45% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,96% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,09% και 19 έδρες.

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η καταμέτρηση του αποτελέσματος για ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς θα χρειαστεί να ενσωματωθούν ακόμη και οι τελευταίες ψήφοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το εάν θα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή. Εκ μέρους της εταιρείας Alco o K. Παναγόπουλος εκτίμησε πάντως ότι οι Οικολόγοι και ο ΛΑΟΣ μάλλον δεν θα κατορθώσουν τελικά να μπουν στη Βουλή. Την ίδια ώρα, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη έχει μάλλον χάσει όλες τις ελπίδες της για να πιάσει το όριο του 3%. Στο 36,2% ανέρχεται το ποσοστό της αποχής.

Πρωτόγνωρο είναι το ποσοστό 18,70% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30%, ενώ το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%.

Ακόμη και εάν ΛΑΟΣ ή Οικολόγοι - Πράσινοι καταφέρουν να μπουν στη Βουλή το ποσοστό των «λοιπών κομμάτων» θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 15%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Καθοριστικές για την πτώση του ΠΑΣΟΚ ήταν οι εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστη η ΝΔ στις περιφέρειες της Κρήτης και της Αττικής.

Τα πέντε μικρότερα ποσοστά τα οποία έλαβαν τα δύο κόμματα, με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων να φτάνει στο 50%, είναι τα ακόλουθα:

Για τη ΝΔ στα Χανιά χάνει το 21,36% των ψήφων από το 2009 φτάνοντας το 8,38%, στο Ηράκλειο χάνει το 14,22% των ψήφων συγκεντρώνοντας ποσοστό 9,48%, στη Β΄ Πειραιώς με 10,19% κατέγραψε απώλειες 12,87%, στη Β΄ Αθηνών λαμβάνει 12,25% και χάνει το 14,37% των ψήφων του 2009 ενώ στο Ρέθυμνο με ποσοστό 13,35% χάνει 14% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Για το ΠΑΣΟΚ, στο Ηράκλειο λαμβάνει 20,21% των ψήφων χάνοντας ποσοστό 42,53% σε σχέση με τις εκλογές του 2009, στη Β΄ Πειραιώς λαμβάνει 8,28% χάνοντας 36% των ψήφων, στην Α' Πειραιώς με 8,59% χάνει 30,29% των ψήφων και τέλος στη Β΄ Αθηνών με ποσοστό 9,12% χάνει 31,11% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

«Κυβέρνηση εθνική σωτηρίας» πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς

Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ανοικτή πρόταση συνεργασίας σε όσες δυνάμεις δέχονται την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας.

Το γεγονός, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες μας, καθώς, όπως είπε, «αποτελούμε το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε έτοιμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του μνημονίου.

Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η ΝΔ δεν θα αφήσει ακυβέρνητη τη χώρα, ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ:

«Ζήτησα ισχυρή εντολή. Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά. Σέβομαι το μήνυμά του… Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης. Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας. Σήμερα καταθέτω αυτή την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Τσίπρας: Θα επιδιώξουμε συνεννόηση πρωτίστως με την Αριστερά

Τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου «να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας» ανέλαβε ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, από αύριο θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως επιβραβεύτηκε η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς «που με τη στηριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς της δυστυχία».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ισχυρό μήνυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, αν και όπως ανέφερε, «δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει Βενιζέλος και Σαμαράς»: «Πρόκειται για μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, ότι οι λαοί της ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα μνημόνια της βαρβαρότητας ... η ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως η Αγκελα Μέρκελ οφείλει να καταλάβει ότι η πολιτική της λιτότητας έχει υποστεί συντριπτική ήττα».

Ανέφερε ακόμη πως τα κόμματα που υπέγραψαν τα μνημόνια αποτελούν μειοψηφία και οι υπογραφές τους απονομιμοποιηθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Πρόταση Βενιζέλου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο εξέφρασε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατή «μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού».

Αφού επισήμανε πως ο λαός δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμία πρόταση, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και εθνική ευθύνη ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη όσοι θεωρούν ότι το μνημόνιο μπορεί να χαλαρώσει, με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει την τοποθέτηση των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επώδυνη» για το ΠΑΣΟΚ τη σημερινή μέρα, όμως υπεραμύνθηκε των επιλογών του κόμματος σημειώνοντας πως «πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του εθνους». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά άλλων κομμάτων, που δεν κατονόμασε: «Στη δική μας πλάτη στήθηκε ένας χορός δημαγωγίας και λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron