Πολιτική
Στον Τσίπρα σήμερα η διερευνητική εντολή

Στον Τσίπρα σήμερα η διερευνητική εντολή

  • 08 Μαϊου 2012, 07:21

Στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα μεταβεί στις 14:00 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τις χθεσινές άκαρπες διερευνητικές προσπάθειες του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων η οποία θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, το σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Χθες, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.

Δεν μπόρεσε ο Αντώνης Σαμαράς

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη διερευνητική εντολή, που είχε λάβει νωρίτερα, μετά τις διαδοχικές επαφές του με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών.

Όπως εξήγησε, προσπάθησε να βρει λύση «για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία».

Αναφερόμενος στην έκβαση των επαφών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο κ. Βενιζέλος, τού πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

«Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ», επισήμανε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος αρνήθηκε κάθε επαφή μαζί του, ενώ, όπως είπε, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συμφώνησαν ότι δεν συντρέχει λόγος συνάντησης αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΝΔ ήταν «το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει» και συμπλήρωσε ότι χαίρεται πως «έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης» που «αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής».

Τόνισε τέλος ότι η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας, κάτι που, όπως είπε, ο ίδιος προσπάθησε να αποτρέψει. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση πέντε σημείων

Πρόταση πέντε σημείων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τα εξής σημεία:

- Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. «Είναι αναγκαία η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και προφανώς και της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

- Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

- Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό. Κατά προτίμηση, όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί τη «νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.

- Υπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εφόσον θεμέλιο της κυβέρνησης αυτής είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπάρχει ένας καταλύτης της μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν μέχρι ενός σημείου, το όριο της προσπάθειας είναι να μεινει η Ελλάδα στο ευρώ», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος. Βούληση του λαού, πρόσθεσε, είναι να μείνει στην Ευρωζώνη και μέσα σε αυτό το όριο, τόνισε «πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν στους όρους της δανειακής σύμβασης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».

- Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης, σε σχέση με το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με άξονες: επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, ενίσχυση της ρευστότητας το λιγότερο 50 δισ. τα επόμενα τρία χρονια για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων, τη λήψη δεσμης μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.λπ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron