Πολιτική
Στα "χέρια" του Τσίπρα η διερευνητική εντολή

Στα "χέρια" του Τσίπρα η διερευνητική εντολή

  • 08 Μαϊου 2012, 14:35

«Ιστορική ευθύνη για την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα», χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη διευρενητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, που παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η προσωπική ευθύνη είναι μεγάλη, ενώ αναφέρθηκε και στο μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα, που δίνει ο εκλογικός νόμος.

«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διευρευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ. Τσίπρα.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Aριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα έχει επικοινωνία με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις 3:30 ο κ. Τσίπρας αναμένεται συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και στις 5:30 με την Ιωάννα Κοντούλη από τους Οικολόγους - Πράσινους. Στις 7:00 θα συναντηθεί με τη Λούκα Κατσέλη. Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αύριο, θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενώ την τελευταία ημέρα της διερευνητικής εντολής θα δει τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τον Πάνο Καμμένο.

Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τις τρεις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε κατά τις διαδοχικές επαφές του με τους ομολόγους του, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας, και σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Στην περίπτωση που μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron