Ρεπορτάζ
Προθερμαίνει τις εκλογικές "μηχανές" η ΝΔ

Προθερμαίνει τις εκλογικές "μηχανές" η ΝΔ

  • 10 Μαϊου 2012, 08:30

Να κρατήσει ζεστή την εκλογική μηχανή της επιδιώκει η ΝΔ, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς προέτρεψε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής σωτηρίας ή να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της ΝΔ, με μοναδική προϋπόθεση ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.

Στη χθεσινή, δεύτερη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ακολουθήσει η χώρα τους κεντρικούς στόχους του Μνημονίου και να διαπραγματευθεί αλλαγές σε επιμέρους όρους του. «Είναι άλλο η τροποποίηση και άλλο η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης», ήταν η βασική θέση του προειδοποιώντας ότι η δεύτερη περίπτωση, την οποία προκρίνει ο κ. Τσίπρας, οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία, σε έξοδο από την ευρωζώνη και σε διεθνή απομόνωση.

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ αναγνώριζαν χθες ότι ο κ. Τσίπρας έχει ρόλο «ρυθμιστή» των πολιτικών εξελίξεων, καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια για τη συγκρότηση βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος περνά μέσα από τη συμμετοχή ή τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι στη Λεωφόρο Συγγρού, ωστόσο, θεωρούν ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος και εμφανίζονται πεπεισμένοι πως με στόχο μια νέα προσφυγή στις κάλπες κινείται και ο κ. Τσίπρας.

Κρατά ζεστές τις εκλογικές "μηχανές"

Σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να επανέλθει ο γαλάζιος μηχανισμός σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενώ ο ίδιος προχώρησε χθες σε τρεις κινήσεις που εντάσσονται στις προετοιμασίες του κόμματος για νέα αναμέτρηση στις κάλπες.

- Προσκάλεσε δημόσια τους λοιπούς ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας σε μια προεκλογική σύμπραξη με στόχο τη συγκρότηση ευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου που θα εγγυάται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πρωτοβουλία αυτή, κατά τις πληροφορίες, θα έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες με συγκεκριμένη πρόταση προς την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

- Κλιμάκωσε την επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ σε μια πιθανή νέα εκλογική αναμέτρηση. Από τη Λεωφόρο Συγγρού έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο όλες οι κινήσεις και δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης έσπευσε χθες το βράδυ να σχολιάσει και την ομιλία του κ. Τσίπρα στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του, αναφέροντας ότι «το "λεφτά υπάρχουν" του κ. Παπανδρέου ωχριά μπροστά σε αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας».

- Ενίσχυσε την επιτελική ομάδα της ΝΔ, που θα διαμορφώνει σε καθημερινή βάση τη στρατηγική του κόμματος. Στο σχήμα που θα λειτουργεί σε πρώτη φάση ως «πρωινός καφές», αλλά θα εξελιχθεί σε εκλογική ομάδα κρούσης με την προκήρυξη νέων εκλογών, προστέθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, καθώς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ παραμένουν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος και οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron