Οικονομία
Θεαματική αύξηση πωλήσεων του ομίλου Μυτιληναίου

Θεαματική αύξηση πωλήσεων του ομίλου Μυτιληναίου

  • 17 Μαϊου 2012, 12:49

Αύξηση κατά 28% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίου, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, γεγονός που από τη διοίκηση αποδίδεται στη σταθερά θετική επίδοση της Μέτκα αλλά και στην αυξημένη συνεισφορά του τομέα της ενέργειας, ο οποίος πλέον αντιπροσωπεύει το 22% των συνολικών πωλήσεων.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 358,6 εκατ. ευρώ έναντι 281,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 40,9 εκατ. ευρώ έναντι 43,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν στα 10 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ο τομέας έργων EPC (Μέτκα) αποτέλεσε για ακόμα ένα τρίμηνο τον τομέα που κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση. Ο τζίρος ανήλθε στα 170,7 εκατ. ευρώ έναντι 162,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα κέρδη ebitda ενισχύθηκαν στα 27,8 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ με το περιθώριο κέρδους να διατηρείται στο 16,3% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από 17,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 αυξήθηκαν στα 23,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ο τομέας μεταλλουργίας & μεταλλείων (Αλουμίνιο της Ελλάδος) αποτελεί τον τομέα που αντιμετωπίζει τις ισχυρότερες προκλήσεις το 2012. Η διεθνής συγκυρία που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και την αποδυνάμωση των διεθνών τιμών του αλουμινίου στο LME, επέδρασε αρνητικά στις επιδόσεις του τομέα. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η μείωση του κύκλου εργασιών που διαμορφώθηκε στα 117,8 εκατ. ευρώ από 139,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

«Η πίεση, που δημιουργεί το υψηλό ενεργειακό κόστος στους ευρωπαίους παραγωγούς και οι συνθήκες αδύναμης ζήτησης στην Ευρωζώνη, αντιμετωπίζεται με την άμεση υλοποίηση του προγράμματος ''ΜΕΛΛΟΝ'' για την περαιτέρω δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας, που αρχίζει ήδη να έχει αποτελέσματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο τομέας ενέργειας ενίσχυσε σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του τομέα ανήλθε σε 77,4 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 και αντιστοιχεί στο 22% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου.

Σημειώνεται ότι, το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η συνεισφορά και από τη μονάδα ισχύος 437MW της Korinthos Power που ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Απρίλιο του 2012. Τέλος, εκκρεμεί ακόμα η εμπορική άδεια της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Αγίου Νικολάου.

Η πρόσφατη υπογραφή της τριετούς Συμφωνίας Συνδιαχείρισης για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, εξασφαλίζει, τόσο την ομαλή τροφοδοσία των τριών θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας του ομίλου, όσο και την ευελιξία να πραγματοποιεί εισαγωγές, σταθμίζοντας συνεχώς τις συνθήκες στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ - LNG).

Ο όμιλος με τη λειτουργία και των τριών θερμικών μονάδων αυξάνει το μερίδιό του στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας πλέον ολοκληρώσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2006-2011.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron