Κοινωνία
Αν θες να ζήσεις αιώνια, ζήσε στην Ικαρία!

Αν θες να ζήσεις αιώνια, ζήσε στην Ικαρία!

  • 31 Μαϊου 2012, 20:46

Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται ότι κατέχουν οι Ικαριώτες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη το ποσοστό του πληθυσμού που ζει για περισσότερο από ενενήντα έτη αγγίζει το 0,1%. Αντιθέτως, στην Ικαρία το ποσοστό αυτό είναι δεκαπλάσιο, κάνοντας πολλούς ερευνητές παγκοσμίως να εκκινούν διαδικασίες μελέτης της ζωής στο εν λόγω νησί. Ερευνητική ομάδα του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) μετέβη στο νησί πρόσφατα για να μελετήσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων, καθώς και τα γενικά και βιοχημικά τους προφίλ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους αποδίδουν το μεγάλο όριο ηλικίας των κατοίκων στους εξής τρεις παράγοντες: Μεσογειακή δίαιτα, αγροτικές ασχολίες σε καθημερινή βάση, ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ικαριώτες τρέφονται μεσογειακά, με λαχανικά, φρούτα, ψάρια και άφθονο ελαιόλαδο, το οποίο βεβαίως γνωρίζουμε ήδη από παλαιότερες μελέτες ότι επιμηκύνει τη ζωή. Επιπλέον, οι Ικαριώτες ασχολούνται σε καθημερινή και μόνιμη βάση με αγροτικές εργασίες, κάτι το οποίο τους εξασφαλίζει καθημερινή άσκηση και αποβολή του στρες και του άγχους της σύγχρονης ζωής. Τέλος, οι Ικαριώτες διατηρούν ανέπαφους τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, ενώ αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοβοηθιούνται με την πρώτη ευκαιρία. Είναι γεγονός ότι σε αυτό το νησί μπορεί κανείς να συναντήσει τις πιο "δεμένες" οικογένειες (συμπεριλαμβανομένων θείων, παππούδων, ανιψιών κ.τ.λ.)

Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το προσδόκιμο επιβίωσης των Ικάριων επηρεάζεται από τις ασυνήθιστες... συνήθειές τους στον ύπνο -οι κάτοικοι του νησιού συνηθίζουν να κάνουν τη νύχτα μέρα και ανοίγουν τα καταστήματά τους τη νύχτα, ενώ δεν αμελούν τον καθημερινό μεσημεριανό τους ύπνο.

Για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα 36.000 άτομα βρίσκονται σε ηλικία άνω των 90 ετών, 1.716 άτομα είναι υπεραιωνόβια, ενώ στην κορυφή αυτής της κατάταξης βρίσκονται οι Πελοποννήσιοι και οι νησιώτες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερις είναι οι περιοχές όπου αποδεδειγμένα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων ή και υπεραιωνόβιων: Ικαρία, Σαρδηνία, Οκινάβα Ιαπωνίας και Κόστα Ρίκα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron