Πολιτική
Κεκλεισμένων των θυρών η αυριανή συνάντηση Τσίπρα - G-20

Κεκλεισμένων των θυρών η αυριανή συνάντηση Τσίπρα - G-20

  • 05 Ιουνίου 2012, 20:26

Ως πολιτική κίνηση, όχι μόνο με προεκλογική διεθνή ακτινοβολία αλλά και με μετεκλογική χρησιμότητα, σκιαγραφούν από το επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο για σύσκεψη με αντιπροσωπείες των 20 πιο ισχυρών χωρών του κόσμου.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα «κλείνοντας» τη συνάντησή του με εκπροσώπους πρεσβειών των χωρών της ομάδας G-20 στην Αθήνα, για να τους παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, στο Ζάππειο, το πρωί της Τετάρτης (6.6.2012) .

Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ χαράσσει μια τακτική «βεντάλιας», εκτός και εκτός Ελλάδας, με πρωτοβουλίες που ενισχύουν το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα και παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές και καταφέρει, κατόπιν, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η πρόσκληση προς τους πρεσβευτές στη χώρα μας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, πέρα από την επικοινωνιακή δυναμική που περιέχει, αποφασίστηκε, όπως έλεγαν από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, ώστε να υπάρξει απευθείας ενημέρωση για τους κυβερνητικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, για όλους τομείς, και ιδιαίτερα για τον οικονομικό, «με επίσημη ενημέρωση και όχι από όσα φθάνουν μέσω του Τύπου». Κι αυτό σε μια προσπάθεια, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «να μην παίζεται "σπασμένο τηλέφωνο" περί θέσεων και προθέσεων και να μην αναπτύσσεται κινδυνολογία που πλήττει τη χώρα».

Ιδιαίτερη αιχμή δίνεται στο μήνυμα για την ανάγκη «μιας νέας πολυδιάστατης ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής» της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το ασταθές διεθνές περιβάλλον και την πολυπολικότητα, προβάλλοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες με χώρες από όλο τον πλανήτη. Δίνει έμφαση στις δυνατότητες συνεργασίας για οικονομικά ζητήματα για τις εξαγωγές προϊόντων, για τον πολιτισμό, ακόμα και για την αναβάθμιση του ΟΗΕ. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι στο πρόγραμμα για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, γίνεται αναφορά στην πολυδιάστατη πολιτική «με ανάπτυξη ισότιμης συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, όπως και με τη Ρωσία, αλλά και με χώρες εκτός της Ευρώπης (Κίνα, Ινδία, Λατινική Αμερική)».

Εχει προγραμματισθεί 20λεπτη ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα , με την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Ζάππειο και στη συνέχεια η συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων των πρεσβειών και του κ. Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί «κεκλεισμένων των θυρών».

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ρύθμιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, στην οποία μετείχαν ο κ. Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από το τμήμα εξωτερικής πολιτικής και το τμήμα ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως οι κ.κ. Γιάννης Μπουρνούς και Κώστας Ήσυχος, από το γραφείο του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (κ. Ν. Παππάς) και από το Γραφείο Τύπου (κ. Πάνος Σκουρλέτης).

Ακολουθήθηκε στις προσκλήσεις ένα ….διπλωματικό πρωτόκολλο -με βάση τις Συνόδους κορυφής- με μια προσθήκη. Απηύθυναν 22 + 1 προσκλήσεις. Εστειλαν πρόσκληση στις πρεσβείες των χωρών της G-20 (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Δανία -εκπροσωπεί την ΕΕ) αλλά και στις δυο χώρες που μετέχουν ως μόνιμοι παρατηρητές στις συνόδους της G-20, Ισπανία και Ολλανδία. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Κύπρο, ως επόμενη προεδρεύουσα της ΕΕ.

Όπως επεσήμανε στο «Βήμα» ο κ. Ησυχος, η συνάντηση, προκειμένου να εκτεθούν οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της χώρας μας σε ένα σύνθετο κόσμο, γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας G-20, που θα εξετάσει μεταξύ άλλων και στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ως ένα διεθνές πρόβλημα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron