Ρεπορτάζ
Άνοιγμα Σαμαρά προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Άνοιγμα Σαμαρά προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

  • 06 Ιουνίου 2012, 09:50

Έχοντας πλέον φθάσει στα όριά της, σε επίπεδο κομματικής συσπείρωσης, η ΝΔ αναζητά την ενλισχυση της επιρροής της στην κοινωνία, απευθυνόμενη κυρίως σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους που επιθυμούν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κόμματος ευελπιστεί ότι την ύστατη στιγμή θα υπάρξει επιστροφή ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει στις 6 Μαΐου τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΛΑΟΣ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση του μηνύματος ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και για να τονωθεί το ηθικό των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, ο Αντώνης Σαμαράς (που σήμερα το βράδυ παραχωρεί την πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη) έχει αποφασίσει να μιλήσει σε δύο ανοικτές συγκεντρώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αυτή τη φορά όμως είναι πολύ πιθανόν, για τη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας στις 15 Ιουνίου, να μην επιλεγεί ο χώρος μπροστά στο Ζάππειο Μέγαρο και το επιτελείο της ΝΔ προσανατολίζεται, είτε στο Σύνταγμα είτε στο Πεδίον του Άρεως.

Σε αυτές τις ανοικτές συγκεντρώσεις, όπου η ΝΔ θα δώσει και τη μάχη των εντυπώσεων (πως αυτή παραμένει η δύναμη ευθύνης και εξουσίας που στις 18 Ιουνίου θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο), ο κ. Σαμαράς θα προτάξει με μεγάλη ένταση το κεντρικό -κατά τον ίδιο- δίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

Επένδυση στον φόβο

Κεντρικό σύνθημα της ΝΔ και σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της συμμορίας της δραχμής, ενώ ήδη προβάλλεται το τηλεοπτικό σποτ του κόμματος. Σε αυτό το βίντεο απεικονίζεται ένας δάσκαλος να μαθαίνει στα παιδιά τάξης του δημοτικού τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά απουσιάζει η Ελλάδα. Μια μικρή μαθήτρια ρωτάει τον δάσκαλό της: «Και η Ελλάδα κύριε, δεν είναι; Γιατί;» Και το βίντεο καταλήγει με τη φράση: «με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε».

Παράλληλα θα προβληθούν και άλλα τηλεοπτικά σποτάκια για να αναδειχθούν οι αντικρουόμενες απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και θα τονίζεται ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ ο κ. Σαμαράς θα προβληθεί πάρα πολύ την τελευταία εβδομάδα.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ θα επενδύσει ουσιαστικά στον φόβο των ψηφοφόρων και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το συναίσθημα που υπάρχει από ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή. Γι’ αυτό και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι τελικά το εκλογικό σώμα θα δείξει υπευθυνότητα και θα επιλέξει το πρόγραμμα της Ν.Δ. που είναι, κατά αυτούς, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Επίσης θεωρούν ότι με βάση και τις εξελίξεις στην Ευρώπη με την Ισπανία στο επίκεντρο θα επιταχύνουν την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη και κυρίως και στην Ελλάδα.

Μαζική κινητοποίηση

Στη μάχη έχει ριχθεί «η όλη ΝΔ» και πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν κεντρικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος την Τετάρτη επισκέπτεται το ειδικό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ήδη ενεργοποιείται περισσότερο με κεντρικό ρόλο στις επιθέσεις κατά ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλά στελέχη έχουν ξεκινήσει περιοδείες, όπως ο γραμματέας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Το κόμμα επιστρέφει στην κλασική τακτική με τα εκλογικά κέντρα, τη διανομή φυλλαδίων στα διόδια και τις ομιλίες στελεχών σε καθημερινή βάση, ενώ οι κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκης και Ελ. Ζαγορίτης που ξέρουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος κινητοποιούν βουλευτές, πολιτευτές, συνδικαλιστές, αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το βάρος στο Λεκανοπέδιο Αττικής

Μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο αποδείχθηκε τρίγωνο των Βερμούδων για τη ΝΔ, θα καταβάλει ο κ. Σαμαράς, όπου διαπίστωσε ότι το κόμμα του απώλεσε πάρα πολύ μεγάλες δυνάμεις.

Ήδη, κινητοποιήθηκαν και εκατοντάδες στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη ΝΔ σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Προβλήματα υπάρχουν όμως και στον Βορρά όπου πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε ο Πάνος Ψωμιάδης που προσπαθεί να πετύχει τον επαναπατρισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον ΛΑΟΣ, αλλά και τη Χρυσή Αυγή. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη επισκέφθηκε την Καβάλα, την ίδια ημέρα που στην περιοχή ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron