Οικονομία
ΣΕΤΕ: Υπάρχει ακόμη ελπίδα να σώσουμε την χρονιά

ΣΕΤΕ: Υπάρχει ακόμη ελπίδα να σώσουμε την χρονιά

  • 07 Ιουνίου 2012, 09:04

Η εικόνα της χώρας και η αστάθεια δυναμιτίζουν την τουριστική ανάπτυξη

«Η χρονιά δεν έχει χαθεί» αν υπάρξει λειτουργική κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης κατά τη χθεσινή 20η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου των 16 εκατ. αφίξεων τη φετινή χρονιά είναι «εξαιρετικά δύσκολη και απρόβλεπτη», αλλά μπορεί να προσεγγιστεί με προϋπόθεση μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, καθώς η υστέρηση που καταγράφεται αυτή την περίοδο στις κρατήσεις οφείλεται στην κακή εικόνα της χώρας και την πολιτική και οικονομική αστάθεια που εκπέμπει.

Ο τουρισμός μπορεί να γίνει «ο πρωταθλητής της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνοντας ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορούν να αυξηθούν στα 20 εκατ. τα επόμενα δύο - τρία χρόνια, προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με συγκεκριμένα οριζόντια αλλά και ειδικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα από τη νέα κυβέρνηση.

Μέτρα με στόχο 20 εκατ. αφίξεις
Στα οριζόντια μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας περιλαμβάνεται η επανέναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και η καθιέρωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της εχθρικής αντιμετώπισης κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας από τον δημόσιο τομέα, η πλήρης και καθολική απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και η ύπαρξη συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού με ξεκάθαρες χρήσεις γης και προστασία των επενδύσεων μετά την αρχική δανειοδότηση.

Στα ειδικά μέτρα για τον τουρισμό προτεραιότητα έχει η επίλυση του προβλήματος χορήγησης βίζας Σένγκεν, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να επιφέρει άμεσα επιπλέον 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ, άμεσα και έμμεσα έσοδα και 60.000 έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου επισήμανε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13% και τη στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, με μείωση του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των αεροδρομίων (σπατόσημο) κατά 50% και αντίστοιχη μείωση των χρεώσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σημειώνοντας ότι ήδη πέντε αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους εντός του 2012.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αντιμετώπισης προβλημάτων της πρωτεύουσας και την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, ενώ πρότεινε σχέδιο στήριξης της ακτοπλοΐας και την άμεση ενεργοποίηση της λειτουργίας της κοινής Εταιρείας Μάρκετινγκ με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Για τη χρηματοδότηση της Εταιρίας από πλευράς του δημοσίου, πρόταση του ΣΕΤΕ είναι να χρησιμοποιείται ποσό της τάξης των δύο - τριών ευρώ, από τα έσοδα κάθε βίζας που εκδίδεται προς τη χώρα.

Στην κατεύθυνση του ΣΕΤΕ, οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι και ΔΗΜΑΡ

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης χαιρέτισε η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κυρία Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η οποία αναφέρθηκε στη δράση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ως μέρος της καμπάνιας του για την αναστροφή της αρνητικής εικόνας και την υποστήριξη του τουριστικού προορισμού, καθώς και στην ανάγκη συνέχισης του δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου για τον τομέα που διαμορφώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.

Στην κατεύθυνση των μέτρων του ΣΕΤΕ συντάχθηκαν στις θέσεις τους για τον τουρισμό οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία, κ. Νάσος Αλευράς από το ΠΑΣΟΚ, κυρία Μίκα Ιατρίδη από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη Δημοκρατική Αριστερά. Αντίθετα δεν υπήρχε εκπροσώπηση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ακυρώθηκε και έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του κόμματος και του Συνδέσμου μέσα στην εβδομάδα και από το ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη σταθερής διακυβέρνησης την επόμενη των εκλογών «για να ομαλοποιηθούν τα πράγματα στον τουρισμό», επισημαίνοντας ότι ο τομέας αποτελεί «βασικό πυλώνα ανάπτυξης» και επανέλαβε τη θέση του κόμματος για ανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού.

Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που δημιουργεί ο τομέας και την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» για τον τουρισμό, η κυρία Ιατρίδη πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για το σύνολο του τουριστικού πακέτου, ενώ ο κ. Χατζησωκράτης τόνισε ότι «δεν θέλουμε να δούμε την εκτόξευση σε πωλήσεις τουριστικών πακέτων από την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron