Ρεπορτάζ
"Φροντιστήριο" Ραχόι στον Αντώνη Σαμαρά

"Φροντιστήριο" Ραχόι στον Αντώνη Σαμαρά

  • 12 Ιουνίου 2012, 09:58

Ένα νέο επιχείρημα έρχεται να προστεθεί στην "φαρέτρα" του Αντώνη Σαμαρά: Ο τρόπος με τον οποίο ο Ισπανός ομόλογός του (και ομοϊδεάτης του) χειρίστηκε την διάσωση των τραπεζών της χώρας του οδηγεί αναγκαστικά σε... ηπιότερη επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού Μνημονίου. Κι αυτό εφόσον ο ίδιος επιμένει, λίγες μέρες πριν τις επικείμενες εκλογές, να προτάσσει την επαναδιαπραγμάτευση ως βασικό στοιχείο της πολιτικής του από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών -εάν βέβαια αποδειχθεί ότι ο λαός του παραδίδει την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Στο επιτελείο της ΝΔ πιστεύουν ότι, από την στιγμή που η Ισπανία εξασφάλισε οικονομική βοήθεια χωρίς την επιβολή Μνημονίου ή άλλων αντίστοιχων δημοσιονομικών προσαρμογών, και καθώς η Ιρλανδία ζητά τώρα επαναδιαπραγμάτευση της δικής της δανειακής σύμβασης, παρουσιάζεται και για την Ελλάδα μια αντίστοιχη πολύ καλή ευκαιρία για ανάλογες τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο ελληνικό Μνημόνιο.

Βασική προϋπόθεση όμως, η νέα κυβέρνηση (που πρέπει να είναι -όπως λένε στη ΝΔ- φιλοευρωπαϊκή) να παρουσιάσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση και να συζητήσει νηφάλια με τους εταίρους, αποφεύγοντας απειλές, «κορόνες» και συνθήματα.

Υπό αυτή την προϋπόθεση, λένε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, μπορεί η χώρα μας να διεκδικήσει επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την προώθηση προγράμματος ανάπτυξης, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την ύφεση.

«Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει και δεν πρέπει να χάσουμε το τραίνο» λένε στην ηγετική ομάδα της ΝΔ και είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Σαμαρά, ότι την ώρα που η Ισπανία πετυχαίνει με τη στάση της το καλύτερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τη σύγκρουση με την ΕΕ και ουσιαστικά την έξοδο από την ευρωζώνη.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος και υποστηρίζει πως άμεσα την επομένη των εκλογών, πρέπει να υπάρξει σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, διότι, όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, δεν μπορεί η χώρα να παραμένει στην άκρη, κινδυνεύοντας να χάσει το τραίνο των διαπραγματεύσεων.

Ήδη έχει χαθεί αρκετός χρόνος, κατά τον κ. Σαμαρά, και σε μια χρονική στιγμή που στην ΕΕ διεξάγεται ένα πολύ μεγάλο παρασκήνιο και είναι σε εξέλιξη διεργασίες για το μέλλον της ευρωζώνης, στην Ελλάδα κυριαρχεί η προεκλογική αντιπαράθεση.

Στη σκιά και των πιέσεων σε Ιταλία και Κύπρο, ο κ. Σαμαράς έχει κατά νου ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας για να πετύχει το καλύτερο, ενώ ένα βασικό προεκλογικό όπλο, που ακόμα δεν έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει, είναι οι εγγυήσεις που φέρεται ότι έχει λάβει από τους εταίρους μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ και στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και σε  επαφές που είχε με υψηλόβαθμους παράγοντες φέρεται να έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις ότι την επόμενη των εκλογών, εάν είναι αυτός Πρωθυπουργός και ηγείται μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης θα υπάρξουν ευνοϊκές τροποποιήσεις στο μνημόνιο και σίγουρα παράταση στο χρόνο προσαρμογής.

Η περίπτωση της Ισπανίας και το πώς χειρίστηκε την κρίση ο Ραχόι είναι ιδιαίτερα διδακτική κατά τον κ. Σαμαρά που θεωρεί ότι οι Ισπανοί έλαβαν μέτρα νωρίς και απέτρεψαν ένα άμεσο δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν, κατά βάση, ένα τραπεζικό πρόβλημα, τους επέτρεψε να συμφωνήσουν δάνειο από την Ευρώπη, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με την επίβλεψη της Τρόικα», αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ.

Το ισπανικό μοντέλο αποτελεί ένα πολύ καλό όπλο για τη ΝΔ, που θα χρησιμοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ήταν ορθή η απόφασή του να υποστηρίξει τη νέα δανεική σύμβαση και να διασφαλιστεί έγκαιρα η βοήθεια από την ΕΕ.

«Αν εγκαίρως δεν στηρίζαμε το κούρεμα του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο, σήμερα θα βρισκόμασταν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την Ισπανία. Και τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα», σημειώνουν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα θα προβληθεί έντονα το επιχείρημα ότι «η ορθότητα των θέσεων της ΝΔ φαίνεται από το γεγονός ότι ζητάει όπως και η Ισπανία, έτσι και η Ελλάδα να βρει τη λύση μέσα στην Ευρωζώνη και όχι με θέσεις του τύπου «τα σπάμε», όπως αυτές που διακηρύσσει ο Αλ. Τσίπρας». 

Απειλές τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί ακύρωσης της λιτότητας και του Μνημονίου απλώς θα επιταχύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλωστε, εταίροι έκλεισαν το ισπανικό ζήτημα για να είναι έτοιμοι για όλα σχετικά με την περίπτωση της χώρας. Με άλλα λόγια, δεν ήθελαν να έχουν ανοικτά δύο μέτωπα.

Η επόμενη μέρα για τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι αρκετά δύσκολη, αλλά θεωρούν ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου μπορεί να επιτευχθεί με θετικά σημάδια για τη χώρα.

«Για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να πείσουμε τους απέξω και είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Έχουμε προίκα αφάγωτη, δηλαδή έχουμε 12 δισ. που έχουν βγει υπέρ της Ελλάδας εδώ και 4-5 χρόνια και τα οποία είναι αναξιοποίητα, το ΕΣΠΑ» είναι η άποψη του στενού συμβούλου του κ. Σαμαρά του κ. Χρ. Λαζαρίδη που θεωρεί (συνέντευξη στο Ρ/Σ της ΝΕΤ): «Έχουμε ρευστότητα που περιμένουμε αφότου γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών… Η πρώτη ανάκαμψη θα γίνει από αυτά τα αποθέματα…»

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron