Ρεπορτάζ
Βέτο στην πρωθυπουργία Σαμαρά

Βέτο στην πρωθυπουργία Σαμαρά

  • 14 Ιουνίου 2012, 06:46

Καθώς όλες οι ενδείξεις περί της μη ανάδειξης αυτοδύναμης Κυβέρνησης συνεχώς κερδίζουν έδαφος, η συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές έχει καταλάβει κεντρική θέση στον πολιτικό και διακομματικό διάλογο.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να μετακινηθεί από την πάγια θέση του περί ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, δύο παρεμβάσεις προκάλεσαν αίσθηση, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο της εκδήλωσής τους, λίγες μόλις ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Η πρώτη προήλθε από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, καθώς η πολιτική κουλτούρα της χώρας, σε περιπτώσεις που έχουν σχηματιστεί κυβερνήσεις συνεργασίας ή οικουμενικές, δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.

Την Τετάρτη και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ξάνθη, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για το αν ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός, σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και υπάρξει ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Η κυρία Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί σε πιθανή κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης», όπως την έχει περιγράψει ο κ. Βενιζέλος.

Η απάντησή της ήταν η εξής: «Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε θέσει όρους. Πρέπει, όμως, να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι ο κ. Σαμαράς τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, έθεσε ως όρο να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, εκλεγμένος πρωθυπουργός από το 44% του ελληνικού λαού».

Η δήλωση της κυρίας Διαμαντοπούλου εκτιμάται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφενός ότι δεν έγινε τυχαία και αφετέρου ότι δεν εκφράζει μόνο προσωπικές της απόψεις αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θεωρήθηκε ως άλλη μία ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τη πιθανή συζήτηση για τη συμμετοχή του σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η δήλωση συνιστά και απάντηση στις φιλοδοξίες άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του κόμματος σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Κατόπιν αυτών και καθώς η σχετική συζήτηση διεξάγεται μέχρι στιγμής στον αέρα, δεδομένου ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιο θα είναι το ακριβές αποτέλεσμα των εκλογών, τα κομματικά επιτελεία αναμένουν το κλείσιμο της κάλπης για την «αποκάλυψη» των σχεδίων τους για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την ερχόμενη Κυριακή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron