Ανάλυση
Ζητούν κι από... πεθαμένους διακοπή επιτηδεύματος!

Ζητούν κι από... πεθαμένους διακοπή επιτηδεύματος!

  • 14 Ιουνίου 2012, 09:18

Παράταση, έως τις 16 Ιουλίου 2012, στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών στις εφορίες προκειμένου να γίνει αναδρομική διακοπή επαγγέλματος και να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με τέλος επιτηδεύματος έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς.

Με εγκύκλιο, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣ για την αναδρομική διακοπή του επαγγέλματος που φαίνεται ότι ασκούσαν στο παρελθόν, μπορούν να προσέλθουν στις ΔΟΥ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους, δηλαδή έως τις 16 Ιουλίου, και να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, για να αποδείξουν τη διακοπή επαγγέλματος, προκειμένου να μη βεβαιωθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.

Η διακοπή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μετά την υποβολή της δήλωσης των φορολογουμένων και εφόσον αποδειχθεί η διακοπή επαγγέλματος σε προγενέστερο χρόνο, θα επιστραφεί το τέλος επιτηδεύματος.

Μάλιστα στην εγκύκλιο υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και γι' αυτούς που έχουν αποβιώσει και εμφανίζονται στο Μητρώο των εφοριών ως ενεργή δραστηριότητα (επιχειρηματική ή επαγγελματική). Θα πρέπει να υποβάλλουν οι κληρονόμοι δήλωση διακοπής εργασιών, με ημερομηνία διακοπής, εφόσον δεν αποδεικνύεται διαφορετικά, την ημερομηνία θανάτου προσκομίζοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά .

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο το Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:

Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος. Σε περίπτωση, όμως, διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών λογίζεται ως μήνας.

Το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2011 και η ΓΓΠΣ θα βεβαιώσει τα ποσά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο. Συνεπώς, η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται μόνο με υποβληθείσα δήλωση διακοπής στην ΔΟΥ.

Επομένως, όσοι επιτηδευματίες δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ ή τα στοιχεία τους που τηρούνται στο Μητρώο δεν είναι ορθά (έχει υποβληθεί δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ και δεν έχει ενημερωθεί η εικόνα τους στο Μητρώο του TAXIS) ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητά τους (ελευθέριου επαγγέλματος ή εμπορικής επιχείρησης), δύνανται να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή, ώστε από την ημερομηνία διακοπής και εντεύθεν να μην οφείλεται τέλος επιτηδεύματος.

Εφόσον η διακοπή πραγματοποιηθεί πριν από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται αν η ημερομηνία διακοπής είναι πριν την 1-1-2011 ή δεν υπολογίζεται μέρος του τέλους επιτηδεύματος αν η ημερομηνία διακοπής είναι εντός του 2011.

Στις περιπτώσεις που έχει ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθεί φορολογική δήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί εκπρόθεσμη διακοπή δραστηριότητας και κατ' επέκταση έχει ήδη επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος, οι φορολογούμενοι μπορούν, εφόσον πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή της δραστηριότητάς τους, να υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση διαγραφής του βεβαιωθέντος ποσού, σύμφωνα με τα της παραγρ. 6 του άρθρ. 4 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης οριζόμενα.

Αξίζει να τονιστεί ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους σε χωριά, όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας», με πληθυσμό ως πεντακόσιους κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι. Για τον πληθυσμό λαμβάνεται υπόψη η απογραφή του 2011 και ως τουριστικοί τόποι αυτοί που περιλαμβάνονται στο ΠΔ 899/76 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 664/77.

Επίσης εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, όπου για το οικονομικό 2012 είναι αυτοί που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 01/01/2007 και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και είναι άνω των 62 ετών, όπου για το οικονομικό 2012 είναι αυτοί που γεννήθηκαν πριν από την 01/01/1950.

Σημειώματα ακόμη και σε αποβιώσαντες!

Μετά την αποστολή της ατομικής ειδοποίησης από τη ΓΓΠΣ, παρατηρείται αυξημένη προσέλευση φορολογουμένων στη ΔΟΥ, οι οποίοι είτε υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είτε ισχυρίζονται ότι έχουν υποβάλλει τη σχετική δήλωση στο παρελθόν και κυρίως πριν τη λειτουργία του TAXIS η δηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει αποβιώσει.

Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος, εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου, ως ενεργός επιχείρηση και κατά την προσέλευσή του στη ΔΟΥ ισχυρίζεται ότι έχει προβεί κατά το παρελθόν σε διακοπή εργασιών της επιχείρησής του, χωρίς να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του με την προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης αλλά και από το τηρούμενο αρχείο της ΔΟΥ δεν προκύπτει η εν λόγω πληροφορία, θα υποβάλλεται δήλωση διακοπής εργασιών, στην οποία θα αναγράφεται και ο χρόνος διακοπής εργασιών της επιχείρησης.

Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος, ενώ έχει αποβιώσει, εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου ως ενεργός επιχείρηση, θα υποβάλλεται δήλωση διακοπής εργασιών, με ημερομηνία διακοπής, εφόσον δεν αποδεικνύεται διαφορετικά, την ημερομηνία θανάτου.

Με τη δήλωση θα συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις περιπτώσεις διακοπής λόγω θανάτου. Ως σχέση στην περίπτωση αυτή θα καταχωρείται ο κληρονόμος που υποβάλλει τη δήλωση.

Η ΔΟΥ θα παραλαμβάνει και θα καταχωρεί τη δήλωση διακοπής και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου, με στοιχεία μετάπτωσης και δεν είναι δυνατή η προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων για την ολοκλήρωση της εικόνας του.

Με την υποβαλλόμενη δήλωση διακοπής θα συνυποβάλλεται σε κάθε περίπτωση και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86, με την οποία θα δηλώνεται ότι δεν υφίστανται αποθέματα της επιχείρησης πάγια ή εμπορεύσιμα και ότι η επιχείρηση δεν έχει διενεργήσει συναλλαγές στα πλαίσια της δραστηριότητάς της, μετά τη δηλούμενη ημερομηνία διακοπής.

Όταν ως χρόνος παύσης εργασιών δηλώνεται χρόνος μετά την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος ΚΒΣ - TAXIS, σε κάθε ΔΟΥ, θα ακυρώνονται τα αχρησιμοποίητα θεωρημένα στοιχεία του ΚΒΣ.

Η ημερομηνία διακοπής της επιχείρησης, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προγενέστερη της τελευταίας συναλλαγής της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron