Media
BBC: Τρομακτικό το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

BBC: Τρομακτικό το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

  • 20 Ιουνίου 2012, 08:13

«Η σημαντική ποσότητα χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία προσθέτει άλλη μια τρομακτική διάσταση στην κρίση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι - τόσο στις γειτονικές όσο και σε δυτικές χώρες - για την ασφάλεια αυτών των όπλων, αν καταρρεύσει το καθεστώς του Άσαντ», γράφει ο Τζόναθαν Μάρκους στο BBC.

Μια πλευρά του προβλήματος είναι η κλίμακα και οι δυνατότητες του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας.
Η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια χημικών στον κόσμο. Σύμφωνα με αμυντικούς εμπειρογνώμονες, παράγει εδώ και χρόνια αέρια όπως το σαρίν, το VX και το αέριο μουστάρδας.

Πιστεύεται ότι στη Συρία υπάρχει αριθμός μεγάλων εγκαταστάσεων χημικών όπλων, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου γίνονται συγκρούσεις, όπως στη Χομς και στη Χάμα. Οι βάσεις φυλάσσονται από επίλεκτες δυνάμεις, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα μείνουν στη θέση τους σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.

Αντίθετα από τη Λιβύη, η οποία είχε υπογράψει την Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα και βρισκόταν στη διαδικασία της καταστροφής του οπλοστασίου της όταν ανετράπη ο Καντάφι, η Συρία δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη και επομένως δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τι περιέχει το οπλοστάσιό της.

Εκτιμάται ότι η απειλή από τα χημικά όπλα της είναι σημαντική, και πραγματική. «Θεωρητικώς, η κυβέρνηση Άσαντ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά τα αέρια εναντίον δυνάμεων των ανταρτών, ή ακόμη και εναντίον αμάχων, σε μια προσπάθεια να τους εκφοβίσει ώστε να υποταχθούν.

Από την άλλη πλευρά, αντάρτες θα μπορούσαν να εισβάλουν σε μία από τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων και να απειλήσουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτά εναντίον του συριακού στρατού», γράφει ο Μάρκους.

Το σενάριο που προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι η πιθανή απώλεια ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Σε αυτή την περίπτωση, χημικά όπλα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο, ή στην αλ Κάιντα.

Στοιχεία και από τις δύο οργανώσεις επιχειρούν τώρα στη Συρία ως μία από τις ομάδες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος.

Το γειτονικό Ισραήλ κάνει συχνά ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση επίθεσης με χημικά όπλα.
Φυσικά, αν πέσει το καθεστώς του Ασαντ, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα.

Θα συμφωνήσει μια νέα κυβέρνηση να υπογράψει την Συνθήκη και να καταστρέψει τα χημικά όπλα;

Η θα επιμείνει να τα διατηρήσει έναντι ενός πυρηνικού Ιράν και σαν διαπραγματευτικό όπλο σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τα υψώματα του Γκολάν;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron