Διεθνή
Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη Μπρέιβικ

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη Μπρέιβικ

  • 22 Ιουνίου 2012, 18:30

Με την αγόρευση του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που οδήγησε στην αποχώρηση από την αίθουσα του δικαστηρίου των οικογενειών των θυμάτων, ολοκληρώθηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία στη δίκη του.

Καθώς ανέβηκε στο εδώλιο για να εξηγήσει για ποιο λόγο σκότωσε 77 ανθρώπους πέρυσι τον Ιούλιο, περίπου 30 άτομα αποχώρησαν από το δικαστήριο.

Ο Μπρέιβικ ζήτησε από τους δικαστές να θεωρήσουν ότι έχει «σώας τας φρένας» και να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου 2011 για να προστατεύσει τους «αληθινούς Νορβηγούς» από το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα.

«Έδρασα εκ μέρους του λαού μου, της θρησκείας μου και της χώρας μου. Για αυτό ζητώ να με απαλλάξετε» των κατηγοριών, είπε στο δικαστήριο.

Απευθυνόμενος στους πέντε δικαστές υπογράμμισε ότι «η Ιστορία θα δείξει αν δικάζουν έναν άνθρωπο που προσπάθησε να σταματήσει το Κακό», ο οποίος «διέπραξε μια μικρή βαρβαρότητα για να σταματήσει μια μεγαλύτερη».

Το αίτημά του να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν έχιε να κάνει με το ότι δεν δέχεται τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας και φόνου εκ προμελέτης.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ άνοιξε πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Οτόγια, σκοτώνοντας 69 άτομα, στην πλειονότητά τους εφήβους. Λίγο νωρίτερα είχε τοποθετήσει μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από την έκρηξη άλλα οκτώ άτομα.

Ο συνήγορός του Γκέιρ Λίπεσταντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ότι ο Μπράιβικ δεν αρνείται ότι διέπραξε τις δολοφονίες, ωστόσο υποστήριξε ότι έχει «σώας τας φρένας» και δεν πρέπει να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Ο Μπρέιβικ, σύμφωνα με το δικηγόρο του, είναι πολιτικός ακτιβιστής που γνώριζε τι έκανε. Περιέγραψε τον πελάτη του ως συνηθισμένο νέο με φίλους και συναδέλφους. Τίποτα στη ζωή του μέχρι την «κόλαση βίας» της 22ας Ιουλίου δεν έδειχνε ότι επρόκειτο για βίαιο άτομο, σύμφωνα με τον ίδιο. Αν η βία ήταν το κίνητρό του, θα μπορούσε να είχε πάει σε ένα εμπορικό κέντρο του Όσλο και να αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως.

Η εισαγγελία ζήτησε χθες να θεωρηθεί ο Μπρέιβικ παρανοϊκός και να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ο εισαγγελέας Σβέιν Χόλντεν είπε ότι υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για την ψυχική υγεία του αλλά πρέπει να μπει σε ψυχιατρικό ίδρυμα και όχι στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 24 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η δικαστής Βένχε Ελίζαμπεθ Αρντσεν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron