Οικονομία
Οικονομικό σφάλμα τα ευρωομόλογα, επιμένει η Μέρκελ

Οικονομικό σφάλμα τα ευρωομόλογα, επιμένει η Μέρκελ

  • 27 Ιουνίου 2012, 15:53

«Οικονομικό σφάλμα» και αντιπαραγωγική επιλογή θα αποτελούσε η έκδοση κοινών ευρωομολόγων, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η ομιλία έγινε την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Πέμπτη.

Η καγκελάριος τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά της κοινοτικοποίησης των βαρών και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», στην κατεύθυνση όμως του συνδυασμού «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή της ενίσχυσης των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.

«Η κοινή ανάληψη (του δημοσίου χρέους) μπορεί μόνο να συμβεί όταν θα έχουμε αποτελεσματικούς ελέγχους», είπε. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί όσο ζει.

«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμία μαγική φόρμουλα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μέρκελ και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Κάλεσε δε τις άλλες χώρες να μην υπερφορτώνουν την Γερμανία, καθώς «μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron