Οικονομία
Παράθυρο Σόιμπλε για αλλαγές στο Μνημόνιο

Παράθυρο Σόιμπλε για αλλαγές στο Μνημόνιο

  • 27 Ιουνίου 2012, 21:01

Είναι συνήθως αισιόδοξος άνθρωπος. Για την Ελλάδα όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα βλέπει τελευταία όλα μαύρα.

«Φοβάμαι, χωρίς να το ξέρω, ότι η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο με τους πολύμηνους προεκλογικούς αγώνες της - σε μια εποχή που βρισκόταν ήδη σε δεινή θέση» είπε το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. «Το θέμα δεν είναι η μεγαλοθυμία των άλλων, αλλά η φοβερή οικονομική πρόκληση να βρει η ίδια πρόσβαση στις αγορές εντός ενός λογικού χρόνου. Αυτό είναι εξάλλου για το ΔΝΤ μια condition sine qua non (σ.σ.: αναγκαία συνθήκη) για κάθε είδους σταθεροποίηση και εξυγίανση της οικονομίας» πρόσθεσε. «Μη ρωτάτε λοιπόν εμένα, τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί  πρέπει να  ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν, για να την αλλάξουν. Κατά τα άλλα δεν φταίει το γερμανικό κοινοβούλιο για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση».

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών άφησε πάντως, για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ένα ανοικτό παράθυρο για αλλαγές στο Μνημόνιο.

«Καλέσαμε την τρόικα να εξετάσει την κατάσταση της χώρας και όταν θα έχουμε τους αριθμούς θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» είπε. «Η Ελλάδα βρίσκεται πάντως σε ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι ούτε και οι εταίροι τηρούν τη δεσμεύσεις τους, αν ληφθεί υπόψη ότι παρακράτησαν χωρίς αιτία και αφορμή ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τη δόση του Μαΐου, ο κ. Σόιμπλε (διαψεύδοντας με αυτό έμμεσα, αλλά σαφώς, τις δηλώσεις υπουργών των προηγούμενων δυο ελληνικών κυβερνήσεων, ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά φαρμάκων, καθώς και για την εξυπηρέτηση άλλων άμεσων αναγκών του Δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας) απάντησε : «Οι εταίροι της Ελλάδας εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Το περί ου λόγος δισεκατομμύριο προοριζόταν, ύστερα από συνεννόηση της τρόικας με την Αθήνα, ως συνεισφορά  για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο ESM. Την περασμένη Πέμπτη αποφασίσαμε στο Eurogroup να δώσουμε το πράσινο φως στην πληρωμή του, επειδή μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δεν είχαμε λόγο να συνεχίσουμε την παρακράτηση. Ταυτόχρονα είπαμε στο EFSF να προσέχει, αν τηρεί και η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, αν δηλαδή θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό για τον αναφερθέντα στόχο. Στο μνημόνιο έχουμε συνομολογήσει, ότι τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα από το EFSF θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της στο εξωτερικό, επειδή αυτό αποτελεί την αναπόφευκτη προϋπόθεση για να μπορέσει να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές».

Ο ίδιος έδειξε πάντως φανερά ενοχλημένος από τέτοιες παρατηρήσεις.

«Μην επιχειρείτε να με μπλέξετε με τέτοιες ερωτήσεις σε μια άτοπη συζήτηση για την Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει να εκπληρώσουν τις  υποχρεώσεις τους - να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου» είπε. «Όταν η διευθύντρια του ΔΝΤ, που είναι μια πολύ έξυπνη και μετρημένη κυρία, ρωτήθηκε κάτι παρόμοιο από έναν συνάδελφό σας, η απάντησή της ήταν: „Κοιτάχτε, συμπόνια μπορεί να έχει κανείς και με άλλους ανθρώπους σε αυτό τον κόσμο“» – όχι μόνο με τους Έλληνες.

Το επιμύθιό του: «Αυτό που είναι αναγκαίο για την Ελλάδα είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών μηχανισμών. Έχω μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματα της Ελλάδας και κάνουμε τα πάντα για την επίλυσή τους, αλλά μην προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη γι' αυτά στους άλλους».

Οι δηλώσεις αυτές δίνουν μια πρόγευση για τη γραμμή που θα ακολουθήσει το Βερολίνο στη συζήτηση για την Ελλάδα την Πέμπτη και την Παρασκευή (27-28 Ιουνίου 2012) στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η «σκληρή» γραμμή δεν αφορά όμως μόνο στην Ελλάδα, αλλά και κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που θεωρείται «αιρετική» από το Βερολίνο. Παράδειγμα, τα ευρωομόλογα, για τα οποία η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, ότι δεν πρόκειται να δουν ποτέ το φως της ημέρας, όσο, κατά τα λόγια της, «βρίσκομαι εγώ στη ζωή». «Να ζήσεις τότε χίλια χρόνια» ήταν η αντίδραση των ακροατών της.

Η ίδια δήλωση προκάλεσε όμως και τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης, η οποία προεξόφλησε ότι η καγκελάριος θα ξεχάσει αργά ή γρήγορα, όπως και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν, τις «απόλυτες αλήθειες» της και θα βάλει νερό στο κρασί της. «Και τα ομόλογα θα έλθουν, και οι διευκολύνσεις στην Αθήνα θα δοθούν» έλεγε πράσινος βουλευτής. «Μόνο που ο διαθέσιμος χρόνος είναι λίγος. Και κάθε ημέρα που περνά στοιχίζει αναίτια δισεκατομμύρια ευρώ στους κρατικούς προϋπολογισμούς».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron