Κοινωνία
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

  • 03 Ιουλίου 2012, 21:00

Πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας εν όψει της επίσκεψης της τρόικας την Παρασκευή

«Ουρές» εμφανίζονται το τελευταίο διήμερο στα τμήματα παροχών των Ταμείων που εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δεκάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι αγόραζαν τα φάρμακά τους την περίοδο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, προσέρχονται στα τμήματα παροχών για να εισπράξουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι πλήρωσαν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους την περίοδο των κινητοποιήσεων. Επί πλέον ο ΕΟΠΥΥ χρωστά και 43 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους για φάρμακα και εξετάσεις μέχρι τις 31.12.2011.

Το θέμα του ΕΟΠΥΥ, και συγκεκριμένα οι οφειλές και το μέλλον του υπερ-Ταμείου, αναμένεται να απασχολήσει τους εκπροσώπους της τρόικας οι οποίοι θα επισκεφθούν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος του έτους με έλλειμμα 2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η εκτίμηση είναι πολύ συντηρητική αν σκεφθεί κανείς ότι οι σημερινές οφειλές του Οργανισμού υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ζητήσει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ασθενών στην αγορά των φαρμάκων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς δήλωσε προς «Το Βήμα» ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος εν ολίγοις λέει ότι κάποιες κατηγορίες χρονίως πασχόντων (πχ ογκολογικοί ασθενείς) δεν θα πληρώνουν συμμετοχή μόνο στα φάρμακα που συνδέονται άμεσα με την πάθησή τους. Θα πληρώνουν όμως, συμμετοχή στα υπόλοιπα (πχ αντιβιώσεις). Αυτό που ισχύει σήμερα είναι να μην έχουν συμμετοχή στην αγορά κανενός φαρμάκου ασθενείς που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Διευκρινίζεται ότι το παραπάνω μέτρο έχει νομοθετηθεί, έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 497 (28.12.11) και αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Ωστόσο, για να εφαρμοστεί πρέπει να γίνουν τα εξής τρία βήματα: να εκδοθεί η επικαιροποιημένη θετική λίστα φαρμάκων, υπουργική απόφαση και να ενσωματωθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο κατάλογος με τη συμμετοχή ανά φάρμακο. Για το τελευταίο βήμα, οι αρμόδιοι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) χρειάζονται τρεις ημέρες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας έβαλαν «κόκκινες γραμμές» στην εφαρμογή του claw back (επιπλέον επιστροφή από πλευρά φαρμακευτικών εταιρειών στην περίπτωση που η μηνιαία δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υπερβεί το ποσό των 240 εκατομμυρίων ευρώ) και της δραστικής ουσίας.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί των δύο θεμάτων, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των λοιπών Ασφαλιστικών Ταμείων είναι σε θέση να βεβαιώσουν το claw back του πρώτου τετραμήνου του 2012. Αυτό εκτιμάται στο ποσό των 105 εκατομ. ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron