Πολιτισμός
Η "Μασσαλιώτιδα" στο Νομισματικό Μουσείο

Η "Μασσαλιώτιδα" στο Νομισματικό Μουσείο

  • 14 Ιουλίου 2012, 20:01

Η ταινία του Ζαν Ρενουάρ επιλέχθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου του -

Με την προβολή της «Μασσαλιώτιδας» («La Marseillaise»), της κλασικής ταινίας του Ζαν Ρενουάρ για τη Γαλλική Επανάσταση, θα γιορτάσει το Σάββατο 14 Ιουλίου την εθνική επέτειο της Γαλλίας το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - μια προβολή που συνδιοργανώνει με το 2ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις 22.30 στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Γυρισμένη το 1938 - ανάμεσα στη «Μεγάλη χίμαιρα» και τον «Κανόνα του παιχνιδιού» - και με πρωταγωνιστές, εκτός άλλων, τους Πιέρ Ρενουάρ, Λιζ Ντελαμάρ, Ελιζά Ρουίς, η «Μασσαλιώτιδα» αναφέρεται στην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, όταν γράφτηκε το διασημότερο γαλλικό τραγούδι, που έμελλε να γίνει ο εθνικός ύμνος της χώρας.

Γράφτηκε κατ' αρχάς ως πολεμικό εμβατήριο στο Στρασβούργο την νύχτα της κήρυξης του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας (17 Απριλίου 1792) και αρχικώς τιτλοφορήθηκε «Πολεμικό άσμα για τη στρατιά του Ρήνου» («Chant de guerre pour l'armée du Rhin»). Ωστόσο, το γεγονός ότι τραγουδήθηκε από τους στρατιώτες της Μασσαλίας που έφθασαν στο Παρίσι και συμμετείχαν στην εξέγερση της 10ης Αυγούστου 1792 συνέβαλε στη μετονομασία του τραγουδιού σε «Μασσαλιώτιδα». Θεσπίστηκε εθνικός ύμνος της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 1795, ανήμερα της έκτης επετείου από την πτώση της Βαστίλης.

Με την ταινία του, ο Ζαν Ρενουάρ προσπάθησε να δοξάσει τον απλό, ανώνυμο γάλλο πολίτη που καταπολέμησε το φεουδαρχικό σύστημα του Λουδοβίκου 16ου και προασπίστηκε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισότητα. Ίσως για όλους αυτούς τους λόγους η ταινία να δείχνει τόσο επίκαιρη στις ημέρες μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron