Πολιτισμός
Έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων ταξιδεύουν στην Αγία Πετρούπολη

Έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων ταξιδεύουν στην Αγία Πετρούπολη

  • 29 Ιουλίου 2012, 11:27

Η τέχνη της συμπρωτεύουσας συμπαρασύρει ιστορικές στιγμές της συνολικής ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της χώρας. Προορισμός του ταξιδιού -που γίνεται με όχημα την πολιτιστική ανταλλαγή και τις τάσεις εξωστρέφειας- είναι μια πόλη, που αποτελεί πνευματικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας.


Έτσι, η έκθεση με τίτλο "Ελληνική τέχνη μέσα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονικείς και άλλοι Έλληνες ζωγράφοι"

θα παρουσιάζεται στην γκαλερί Manege της ιστορικής ρωσικής Αγίας Πετρούπολης, από τις 2 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Μετά την άκρως επιτυχημένη έκθεση, με τίτλο "Ζωγράφοι της Αγίας Πετρούπολης", που πραγματοποιήθηκε στην Casa Bianca, η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται στην ρωσική μεγαλούπολη, με έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων από τις συλλογές της Δημοτικής της Πινακοθήκης, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και την 10η επέτειο αδελφοποίησης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης.

Η έκθεση

Αξιοποιώντας την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, η έκθεση αναδεικνύει καλλιτεχνικές προσωπικότητες και ομάδες, ιστορικές τάσεις, πολιτικές συγκυρίες, αλλά και τις πνευματικές ζυμώσεις που συντελούνται στην πόλη. 170 έργα ζωγράφων και χαρακτών, από τον19ο αιώνα έως και τη σύγχρονη δημιουργία, λειτουργούν ως αδιάψευστο πειστήριο του πολιτιστικού μας πλούτου.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα των Νικόλαου Γύζη, Νίκου Γαβριήλ - Πεντζίκη, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Λουκά Βενετούλια, Κάρολου Τσίζεκ, Γιώργου Μπουζιάνη, Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), Πολύκλειτου Ρέγκου, Νίκου Κεσσανλή, Αλέκου Φασιανού, Δημήτρη Μυταρά, Δημήτρη Γαλάνη, Βάσως Κατράκη και Ελένης Θεοφυλάκτου.

Πολιτιστική εξωστρέφεια

"Η πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης, καθώς και η επιλογή να ταξιδέψει η ελληνική τέχνη εκτός των τειχών, εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία εξωστρέφειας, που γίνεται πράξη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο επιχειρείται, μέσω των έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης, και αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την αίσια έκβαση ενός μακροχρόνιου οράματος", υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Παράλληλα, η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, σημειώνει: "Μέσα από τα έργα που θα παρουσιαστούν, οι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες φαίνεται να συμπλέουν με μεγάλους καλλιτέχνες της χώρας και να παρακολουθούν εικαστικές εξελίξεις και καλλιτεχνικά αιτήματα, όπως αυτά διαμορφώνονται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο εικοστός αιώνας -και κατά συνέπεια και ο εικοστός πρώτος- παρουσιάζονται ως μια σημαντική καλλιτεχνική διαπραγμάτευση, όπου τα θέματα της τέχνης συνδυάζονται με εκείνα της ζωής".

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron