Ρεπορτάζ
Ένας "άγιος" στο Βερολίνο υπέρ του Αντώνη Σαμαρά

Ένας "άγιος" στο Βερολίνο υπέρ του Αντώνη Σαμαρά

  • 16 Αυγούστου 2012, 08:00

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει μόνο επικριτές, αλλά και έναν… άγιο στο Βερολίνο: τον Γκουίντο Βεστερβέλε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού να δοθεί διετής παράταση στην Αθήνα, για την εφαρμογή των νέων περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον χρόνο που χάθηκε με τις ελληνικές εκλογές», δήλωσε. Και αυτό επιβάλλει ευελιξία σε χρονικά θέματα. Αυτό δεν αγγίζει ωστόσο τους όρους του μνημονίου. «Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό» είπε.

Μόνο που ο υπουργός Εξωτερικών είναι απελπιστικά μόνος στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών. Τόσο τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης όσο και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων αντιτίθενται στην παράταση.

«Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις» τού απάντησε λίγο αργότερα, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «κακού», ο εκπρόσωπος των κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) Στέφαν Μίλερ. Για εμάς, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο ότι «δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις ούτε σχετικά με την ουσία ούτε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Κάθε εβδομάδα παράταση κοστίζει στους φορολογούμενους ένα “κάρο” χρήματα».

Η δήλωση αυτή, που υποστηρίχθηκε και από τον γενικό γραμματέα των Ελεύθερων Δημοκρατών Πάρτικ Ντέρινγκ, καθορίζει και το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση της την επόμενη Παρασκευή, 24 Αυγούστου, με τον κ.Σαμαρά στο Βερολίνο.

«Η υπομονή του συνασπισμού με την Ελλάδα έχει τελειώσει», έγραψε σχετικά το περιοδικό Der Spiegel. «Κάθε περαιτέρω παραχώρηση θα προκαλούσε εξέγερση στις γραμμές του και θα περιόριζε δραστικά τη δυνατότητα για τη διάσωση άλλων προβληματικών χωρών».

Στους κυβερνητικούς κύκλους, σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, «παίζει» τις τελευταίες ημέρες το εξής σενάριο: Το πρώτο μέλημα του Βερολίνου θα πρέπει να είναι στο εξής η διάσωση του πυρήνα της ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν η Ιταλία και η Ισπανία. Η καγκελάριος θα κερδίσει όμως την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών της γι' αυτό μόνο αν μείνει «σκληρή» έναντι της Ελλάδας. Εν συντομία, συμπεραίνει το περιοδικό: «Η Ελλάδα θα θυσιαστεί εν ανάγκη για να διασωθούν η Ιταλία και η Ισπανία».

Αν η κ. Μέρκελ θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σεναρίου είναι βέβαια αμφίβολο, επειδή αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα πολιτική της και θα είχε, ως εκ τούτου, διπλά αυτοκτονικό χαρακτήρα, πρώτον για το ευρώ και δεύτερον για την ίδια.

Σίγουρο είναι όμως ότι θα επικαλεσθεί το αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να δείξει πόσο «δεμένα» είναι τα χέρια της στο θέμα των υποχωρήσεων.

Στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής αναμένεται έτσι να δείξει καταρχάς το «σιδερένιο» της πρόσωπο -το κατά πόσο και πότε θα προβεί σε παραχωρήσεις παραμένει έτσι ανοικτό θέμα.

Μια πρόγευση αυτής της συνάντησης, που θα έχει προφανώς την ταπεινωτική μορφή της «απολογίας» του Έλληνα πρωθυπουργού, έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος θα ακούσει, καταρχάς, τι έχει να της πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος» είπε. «Γι' αυτήν, όπως κατά τα άλλα και για την υπόλοιπη κυβέρνηση, ισχύει ότι η βάση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι το Μνημόνιο. Σε αυτό είναι διατυπωμένα τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά. Δεν δύναμαι όμως να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης».

Σε αυτή τη συζήτηση, πρόσθεσε, «θα μπουν όλα πάνω στο τραπέζι». «Όμως η γερμανική στάση, που είναι και η ευρωπαϊκή, στηρίζεται στο μνημόνιο» επανέλαβε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αν έχει να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα ενόψει του γεγονότος, ότι το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο -κάτι που επιτάσσει μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.

«Η βάση για τις αποφάσεις μας θα είναι το πόρισμα της Τρόικα», είπε. «Δεν έχω κανένα άλλο μήνυμα για την Ελλάδα».

Πάντως Γερμανός διπλωμάτης προεξοφλούσε «παγωμένη» υποδοχή για τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο. «Η ψυχρολουσία είναι σίγουρη», είπε. «Κι αυτή δεν θα αντέχεται, ακόμα κι αν φορά παλτό με γούνα στην καγκελαρία».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron