Οικονομία
Κλιμακωτές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

Κλιμακωτές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια

  • 28 Αυγούστου 2012, 14:26

Σε μοντέλο κλιμακωτών μειώσεων για τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων καταλήγει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτό, το ποσοστό μείωσης στις αποδοχές των ενστόλων (στρατιωτικοί αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) είναι 6%, ενώ για δικαστικούς, διπλωμάτες και αρχιερείς θα φθάνει το 20%.

Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο, στην περιοχή του 10%, φαίνεται πως «κλειδώνουν» οι περικοπές για τους καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 και όπως σημειώνουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στην καλύτερη των περιπτώσεων η Τρόικα θα δεχθεί να τεθούν σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα.

Πάντως, η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών απέβη άκαρπη, καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας παρουσίασαν στον κ. Στουρνάρα ισοδύναμα μέτρα που, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν είναι επαρκή για να διασώσουν τους ένστολους ακόμη και από περικοπές περιορισμένου εύρους.

Το κλίμα ήταν βαρύ, με τον κ. Δένδια να επιμένει πως δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ «μάχιμων» και «μη μάχιμων ενστόλων», θέση την οποία ασπάστηκε και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες οι δύο υπουργοί φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν το πρόβλημα υπόψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφώνησαν στη χθεσινή σύσκεψη είναι πως πλέον τον «γόρδιο δεσμό» θα πρέπει να... κόψουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρότεινε ως ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα:

- Τη μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

- Το κλείσιμο στρατοπέδων.

Πρόταση Δένδια

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έριξε στο τραπέζι μέτρα όπως:

- «Μηδενικές» προσλήψεις.

- «Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων.

- Μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Από το οικονομικό επιτελείο αντέτειναν πως μέρος των παρεμβάσεων αυτών (π.χ. πάγωμα προσλήψεων) έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και άλλες, όπως η μείωση των λειτουργικών δαπανών, έχουν απορριφθεί από την τρόικα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα εξεταστούν σε υπηρεσιακό επίπεδο με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που έφθασαν στην Αθήνα, ενώ οι τελικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τους επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως για τους ένστολους δεν έχει κλείσει το θέμα και πως αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, «είναι μια διαδικασία συνεχιζόμενη εν όψει της άφιξης της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το 2012 από τις αναδρομικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να προκύψει εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ.

Τα ισοδύναμα

Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθούν οι ένστολοι χωρίς ρεαλιστικά ισοδύναμα, καθώς αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία υπαλλήλων που αμείβονται με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων.

Αριθμούν 156.282 άτομα (επί συνόλου 200.000 υπαλλήλων με ειδικά μισθολόγια) και το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί πως στη χθεσινή σύσκεψη, πέρα από τους τρεις υπουργούς, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Ελευσινιώτης, οι αρχηγοί των τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων και αξιωματικοί Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.

Μεγάλες οι μισθολογικές ανισότητες των υπαλλήλων

Μεγάλες είναι οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, και αυτός είναι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο καταλήγει σε κλιμακωτές μειώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι μέσες μεικτές αποδοχές των ενστόλων ανέρχονται στα 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες αποδοχές λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί καθώς φθάνουν τα 6.271 ευρώ τον μήνα μικτά.

Οι 22.245 γιατροί του ΕΣΥ λαμβάνουν κατά μέσο όρο 5.032 ευρώ τον μήνα. Με ειδικά μισθολόγια αμείβονται και 11.920 καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις μέσες αποδοχές τους να διαμορφώνονται σε 3.358 ευρώ. Τέλος, οι αποδοχές των 85 αρχιερέων ανέρχονται στα 4.545 ευρώ.

Όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο το ύψος των αμοιβών όσο και οι περικοπές αποδοχών που προηγήθηκαν. Και γι' αυτό και στους ένστολους προτείνεται οι μειώσεις να περιοριστούν στο 6% ώστε να ληφθεί μέριμνα για τους χαμηλόμισθους.

Αντιδράσεις

Στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το ψαλίδισμα αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, υπενθυμίζουν πως με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2011, μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του στενού Δημόσιου τομέα (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης) είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε ποσοστά που έφθαναν μέχρι και το 52%.

Με το σκεπτικό αυτό και με δεδομένο ότι τα ειδικά μισθολόγια εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι η τρόικα δεν θα δεχθεί εξαιρέσεις παρά μόνο διαφορετικής κλίμακας μειώσεις, που όμως θα δίνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο.

Κεδίκογλου: Καταβάλλεται προσπάθεια για τους μάχιμους

Την πρόθεση της κυβέρνησης για μισθολογικές μειώσεις περιορισμένου εύρους στους ένστολους, οι οποίοι βρίσκονται στη βάση της μισθολογικής πυραμίδας, προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Αναφερόμενος στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε πως «πρέπει να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους χαμηλότερους βαθμούς».

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων ένστολων, είναι τόσο κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

«Καταβάλλεται προσπάθεια -και ειλικρινά, γίνεται μια εργώδης προσπάθεια- να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες σε κλάδους που είναι κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν», πρόσθεσε.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην κυβέρνηση αναζητούν τη χρυσή τομή ώστε αφενός οι μειώσεις σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς να περάσουν με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις στο εσωτερικό και αφετέρου η πρόταση που θα γνωστοποιηθεί στην τρόικα να γίνει αποδεκτή.

Κι αυτό γιατί στις μέχρι στιγμής επαφές, οι εκπρόσωποι της Τρόικα έχουν καταστήσει σαφές πως όποιο μέτρο έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο δεσμεύει την Ελλάδα και πρέπει να υλοποιηθεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron