Διεθνή
Ρόμνεϊ: Πετάξτε έξω τον Ομπάμα!

Ρόμνεϊ: Πετάξτε έξω τον Ομπάμα!

  • 29 Αυγούστου 2012, 08:16

Υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου είναι και επισήμως ο Μιτ Ρόμνεϊ, καθώς εξασφάλισε την απαιτούμενη έγκριση των εκλεκτόρων με τη διά βοής ψήφο στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στην Τάμπα της Φλόριντα.

Στις ομιλίες από το βήμα του συνεδρίου κυριάρχησαν οι «πύρινες» επιθέσεις σε βάρος του Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ των οποίων και ένα ηχηρό «πετάξτε τον έξω» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ).

«Δεν μπορεί να ανοικοδομήσει την οικονομία διότι δεν ξέρει πώς οικοδομήθηκε», παρατήρησε ο Μπένερ καταχειροκροτούμενος από τους ρεπουμπλικανούς συνέδρους, για να προσθέσει: «Ο αμερικανικός λαός τον ρωτάει 'πού είναι οι θέσεις εργασίας', όμως αυτός δεν δίνει παρά δικαιολογίες, όχι απαντήσεις... Γι' αυτό, σε 70 ημέρες, όταν ο αμερικανικός λαός πάει στις κάλπες, τι πρέπει να κάνουμε; Πετάξτε τον έξω!».

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτή η εποχή της απούσας ηγεσίας στο Οβάλ Γραφείο και να στείλουμε πραγματικούς ηγέτες στο Λευκό Οίκο Η Αμερική χρειάζεται τον Μιτ Ρόμνεϊ και τον Πολ Ράιαν και τους χρειαζόμαστε τώρα», σημείωσε ο Κρις Κρίστι, ο μαχητικός κυβερνήτης του Νιού Τζέρζι που εκφώνησε την κεντρική ομιλία του συνεδρίου.

«Ο Μιτ Ρόμνεϊ», υποστήριξε, «θα μας πει τις σκληρές αληθειες που χρειαζόμαστε να ακούσουμε για να μας ξαναβάλει στο μονοπάτι προς την ανάπτυξη και να δημιουργήσει και πάλι στην Αμερική καλοπηρωμένες δουλειές του ιδιωτικού τομέα».

Ο ένας μετά τον άλλο, οι ομιλητές του Συνεδρίου -μεταξύ των οποίων ακόμα και ο ηττημένος της εσωκομματικής διαδικασίας για το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ρικ Σαντόρουμ- κατήγγειλαν τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου για την οικονομία, την κοινωνία ή την οικογένεια.

«Πρέπει να σταματήσουμε την τρέχουσα καταστροφή του θεσμού του γάμου και της οικογένειας σ' αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ρικ Σαντόρομ, ενώ ο υποψήφιος για τη Γερουσία Τεντ Κρουζ ζήτησε να αναβιώσει «η ιστορία αγάπης που ονομάζεται Αμερική».

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την προεκλογική εκστρατεία στην Αϊόβα ενώπιον 6.000 φοιτητών, είχε προβλέψει τις επιθέσεις των αντιπάλων του, λέγοντας πως το συνέδριο «θα είναι ένα μάλλον διασκεδαστικό θέαμα». «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουν πολλά χαριτωμένα να πουν για μένα», δήλωσε ειρωνικά.

Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, ο 65χρονος Μιτ Ρόμνεϊ υπολείπεται πολύ του Ομπάμα στην ψήφο των γυναικών, γι' αυτό και στο Συνέδριο της Τάμπα το λόγο πήραν πολλές ομιλήτριες, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Ρόμνεϊ, Αν.

Μάλιστα, ο υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού κόμματος έφτασε στην Τάμπα δύο ημέρες νωρίτερα απ' ό,τι προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα και αμέσως μετά την ομιλία της συζύγου του, εμφανίστηκε στη σκηνή του Συνεδρίου, δίνοντάς της συγκινημένος ένα φιλί υπό τις επευφημίες των συνέδρων.

Προηγουμένως, στην ομιλία της που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, η Αν Ρόμνεϊ απευθύνθηκε στην ευαισθησία των 4.400 συνέδρων που έχουν συγκεντρωθεί στην Τάμπα. «Απόψε θα σας μιλήσω με την καρδιά μου. Απόψε θα σας μιλήσω για έρωτα», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν αναφερθεί στα 43 χρόνια του γάμου της, ενός «αληθινού γάμου», όπως είπε, και όχι ενός «γάμου του παραμυθιού», «με τον άνδρα που έχει ανάγκη η Αμερική». «Αυτός ο άνδρας δεν θα αποτύχει, αυτός ο άνδρας δεν θα μας απογοητεύσει, αυτός ο άνδρας θα ανυψώσει την Αμερική», υπογράμμισε η Αν Ρόμνεϊ στην ομιλία της, που είχε προβλεφθεί να συμπέσει με την ώρα της υψηλής ακροαματικότητας των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Η Αν Ρόμνεϊ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο σύζυγός της αντιμετώπισε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις που του έτυχαν -από τη διοργάνωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι μέχρι τον αγώνα της ίδιας με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο του μαστού.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών

Το 62 σελίδων κυβερνητικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από τους ρεπουμπλικανούς συνέδρους μετά την επίσημη στέψη του Μιτ Ρόμνεϊ ως υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση των αμβλώσεων και των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, την ακύρωση της μεταρρύθμισης του προέδρου Ομπάμα στον τομέα της υγείας και μηδενική ανοχή για τη λαθρομετανάστευση.

«Σήμερα το αμερικάνικο όνειρο κινδυνεύει», αναφέρεται στο προοίμιό του, και για να το υπερασπιστούν, οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονται να είναι σκληροί με τους λαθρομετανάστες και αντιτίθενται «σε οποιαδήποτε μορφή αμνήστευσης αυτών που έχουν παραβιάσει εσκεμμένα το νόμο και αδικούν αυτούς που τον σέβονται».

Το κείμενο προβλέπει επίσης, ότι θα εγκαταλειφθούν οι προσφυγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον των κατασταλτικών νόμων για τους μετανάστες των Πολιτειών της Αριζόνας, της Αλαμπάμας, της Νότιας Καρολίνας και της Γιούτας, με το επιχείρημα ότι «οι προσπάθειες των Πολιτειών για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ενθαρρύνονται και όχι να δέχονται επιθέσεις».

Τη θέση αυτή αμφισβήτησε πάντως χθες ο Ρεπουμπλικάνος Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος δήλωσε στην Τάμπα πως το κόμμα του δεν κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί «στις προσδοκίες» των ισπανόφωνων και των Ασιατών στις ΗΠΑ.

Στην κοινωνική πτυχή του, το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων επαναλαμβάνει πως ο ορισμός του γάμου είναι «η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας» και υπερασπίζεται «το δικαίωμα των Πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζουν τις ενώσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου».

Το πρόγραμμα υπόσχεται εξάλλου την απαγόρευση της άμβλωσης σε όλες τις περιπτώσεις, στο όνομα της υπεράσπισης της «ιερότητας της ανθρώπινης ζωής», μολονότι ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν αντιτίθεται στην άμβλωση σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Όσο για τη μεταρρύθμιση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της υγείας, διαμηνύεται ότι η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση «θα σταματήσει αμέσως την εφαρμογή της, πριν υπογράψει την κατάργησή της».

Τέλος το κείμενο προβλέπει μια δραστική μείωση των φόρων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και μια μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε από το μηδέν, με βαθιές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, τον τρόπο που χρηματοδοτεί, που φορολογεί, που προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις», τονίζεται στο κείμενο του προγράμματος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron