Διεθνή
Τούτου: Εγκληματίες πολέμου Μπους και Μπλερ!

Τούτου: Εγκληματίες πολέμου Μπους και Μπλερ!

  • 03 Σεπτεμβρίου 2012, 18:11

Ο νομπελίστας ζήτησε να οδηγηθούν στο Δικαστήριο της Χάγης -

Να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου ζητά ο Ντέσμοντ Τούτου για τους Τόνι Μπλερ και Τζορτζ Μπους. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής θα έπρεπε να τιμωρηθούν έστω και τώρα για την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Τα σχόλια αυτά ακολουθούν την άρνηση του πρώην αρχιεπισκόπου να μοιραστεί με τον κ. Μπλερ το βήμα της διεθνούς συνόδου Discovery Invest την περασμένη εβδομάδα στο Γιοχάνεσμπουργκ αλλά και να παρευρεθεί μαζί του σε συνέντευξη στο BBC.

Όπως γράφει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα "The Οbserver": « Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στη Χάγη όπως έκαναν και οι ομόλογοι τους στην Αφρική και την Ασία». Επισημαίνει μάλιστα ότι η εισβολή στο Ιράκ αποσταθεροποίησε τον πλανήτη περισσότερο από «κάθε άλλη σύρραξη στην ιστορία» και αποτέλεσε προάγγελο των προβλημάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία.

Προσθέτει επίσης ότι: «Οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος που τους επέτρεψε να συμπεριφέρονται σαν τους νταήδες της γειτονιάς, οδηγώντας τον πλανήτη σε ακόμα μεγαλύτερη πόλωση. Μας έφτασαν στην άκρη του γκρεμού- εκεί ακριβώς που βρισκόμαστε σήμερα- με το φάντασμα της Συρίας και του Ιράν να ίπταται πάνω από τα κεφάλια μας».

Ο εκπρόσωπος του αρχιεπίσκοπου Τούτου, Ρότζερ Φρίντμαν, δήλωσε ότι «Ο αρχιεπίσκοπος θεωρεί ηθικώς απαράδεκτη την απόφαση του κ. Μπλερ να υποστηρίξει την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, βασιζόμενος σε αναπόδεικτες κατηγορίες περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής».

Ο κ. Μπλερ από τη μεριά του μάλλον έχει κρατήσει στάση αδιαφορίας απέναντι στην κριτική του αρχιεπισκόπου, παραδεχόμενος μονάχα ότι «συμφωνούν πως διαφωνούν». «Δεν νομίζω ότι ήταν ηθικώς σωστότερο να αφήσουμε τον Σαντάμ Χουσεϊν στην εξουσία» δήλωσε στην νοτιοαφρικανική εφημερίδα Star, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν φοβάται ενδεχόμενη σύλληψη του μετά από επίμονα αιτήματα διαδηλωτών, η απάντηση του ήταν «Είμαι πάντα στη διάθεση τους».

Εκπρόσωπος του κ. Μπλερ δήλωσε ότι η κριτική του αρχιεπισκόπου Τούτου είναι θεμιτή «στα πλαίσια της υγιούς δημοκρατίας», εκφράζοντας όμως την απογοήτευση του για την απόφαση του να αποχωρήσει «από μία διοργάνωση που είχε πριν μήνες κανονισθεί και στην οποία μάλιστα δεν επρόκειτο να μοιραστούν το βήμα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron