Πολιτισμός
Παρατείνονται οι εκθέσεις Γιάννη Κουνέλλη και Ugo Rondinone

Παρατείνονται οι εκθέσεις Γιάννη Κουνέλλη και Ugo Rondinone

  • 04 Σεπτεμβρίου 2012, 12:36

Η επιτυχία των εκθέσεων του Γιάννη Κουνέλλη και του Ugo Rondinone, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αφού μέχρι στιγμής έχουν δεχτεί περισσότερους από 20.000 επισκέπτες, οδήγησε στην παράταση της διάρκειάς τους έως τις 8 και 15 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη, κάθε Σάββατο στις 12.30 και κάθε Πέμπτη στις 18.30, συνεχίζονται, ενώ, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για το έργο του με εισηγήτρια την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Απάντηση στην κρίση

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, του οποίου η συνεισφορά στο ριζοσπαστικό και με διεθνείς επιρροές κίνημα της Arte Povera υπήρξε καταλυτική, έφυγε από την Ελλάδα σε πολύ νεαρή ηλικία, για να αφήσει πίσω του τα τραύματα του Εμφυλίου. Στην πρώτη του αυτή μεγάλη ατομική έκθεση στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια και στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζει μία εγκατάσταση με υλικά από τα παλιατζίδικα και τις αγορές της Αθήνας, σαν μια απάντηση στη σύγχρονη τραγική πραγματικότητα, καθώς «στη συγκυρία αυτή θα ήταν αδιανόητη μια συνηθισμένη έκθεση τέχνης στην Ελλάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εφημερίδες, κάρβουνο, σακιά από λινάτσα, παλιά παπούτσια και γυαλιά, παλτά, χώμα και σίδερο, που κουβαλούν την ιστορία μιας πόλης που έχει ζήσει αλλεπάλληλες μεταβολές ως προς τον πληθυσμό, τις ιδεολογίες και τα επίπεδα ευμάρειας, αλλά και ακραίες αλλαγές τα τελευταία χρόνια, συνθέτουν το έργο του, που απλώνεται στους χώρους του Μουσείου.

Απογυμνωμένες κέρινες φιγούρες

Οι νωχελικές φιγούρες του Ελβετού καλλιτέχνη Ugo Rondinone κυριαρχούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο «Nude». Επτά γυμνά γλυπτά φυσικού μεγέθους κυριεύουν το Μουσείο, το οποίο διαμορφώθηκε ανάλογα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Με αλλαγές στο δάπεδο, τον φωτισμό, το χρώμα στους τοίχους και την οροφή, δημιούργησε το δικό του φαντασιακό τοπίο, για να εκτοξεύσει τον θεατή πέρα από τον χωροχρόνο.

Ανάμεσα στα γαλήνια και μυστηριώδη ειδώλια της μόνιμης συλλογής του Μουσείου που χρονολογούνται στην 3η π.Χ. χιλιετία, αναπαύονται ο χαλαρές φιγούρες του Rondinone, αποτυπωμένες με ακριβή λεπτομέρεια, καθώς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα και οι αρθρώσεις τους θυμίζουν τις κούκλες που στέκονται ατάραχες στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Με φόντο τους λευκούς τοίχους, τα επιμέρους τμήματα κάθε γλυπτού βυθίζονται σε ένα μείγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων. Γυμνές και ευάλωτες, οι φιγούρες μοιάζουν να ξεκουράζονται μετά από μια παράσταση, γεννώντας υπαρξιακά ερωτήματα. Γιατί ξεκουράζονται; Από τι; Ίσως από τη ζωή; Είχαν ποτέ δική τους ζωή;

Πληροφορίες


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας και Ηροδότου - Αθήνα, τηλ.: 210 7228321 - 3. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 με 17:00, Πέμπτη: 10:00 με 20:00, Κυριακή: 11:00 με 17:00, Τρίτη κλειστά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron