Διεθνή
Το Ισραήλ επανεξετάζει την επιθετική του ρητορική προς το Ιράν

Το Ισραήλ επανεξετάζει την επιθετική του ρητορική προς το Ιράν

  • 06 Σεπτεμβρίου 2012, 08:17

Η επίπληξη του επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου προς το Ισραήλ, σχετικά με την ανακοίνωση ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν, άφησε άναυδη την Ισραηλινή Κυβέρνηση, που προσπαθεί να ανασυντάξει τα στρατηγικά της σχέδια, βλέποντας ότι το περιθώριό της για ελιγμούς έχει αρχίσει να στενεύει.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αν και θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ενδεχόμενες αναταραχές στην Μέση Ανατολή εν όψει των εκλογών του Νοέμβρη, θα προσφέρει επαρκή κάλυψη στο Ισραήλ προκειμένου να μην μειωθεί το γόητρό του.

Ωστόσο οι απειλές που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά τον τελευταίο μήνα, για μονόπλευρη στρατιωτική επίθεση στο Ιράν με σκοπό να περιορίσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκάλεσαν ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απείλησε με ολοκαύτωμα την Τεχεράνη αν δεν σταματήσει το διαφιλονικούμενο πυρηνικό πρόγραμμα και η Ουάσινγκτον, ακούγοντας τα τύμπανα του πολέμου, αποφάσισε πως έπρεπε να αναλάβει δράση.

Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε από τη Βρετανία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε τυχόν Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν. Προειδοποίησε επίσης ότι μια τέτοια επίθεση θα προκαλούσε τη διάσπαση της συμμαχίας που έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο βέβαια υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό.

Με την παραπάνω δήλωση, ο Ντέμπσεϊ ξεκαθάρισε ότι, αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση, θα διακινδυνεύσει να χάσει την υποστήριξη του σημαντικότερου συμμάχου του Ισραήλ.

«Η Ισραηλινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα μπροστά στο κατηγορηματικό «Όχι» των ΗΠΑ. Γι' αυτό κι εξερευνά τα περιθώρια δράσης που της έχουν απομείνει», δήλωσε πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, αναζητώντας διέξοδο, δήλωσε ότι για να αποφευχθεί ο πόλεμος απαιτείται να δοθεί ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Τεχεράνη ότι αν δεν διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμα, θα ξεσπάσει πόλεμος.

Οι θέσεις των δύο πλευρών θα ξεκαθαριστούν στην συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο Ομπάμα σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι το διπλωματικό παράθυρο δεν θα μείνει ανοιχτό επ' αόριστον, εξαπολύοντας απειλές για στρατιωτική επέμβαση αν το Ιράν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης απάντησε στη δήλωση λέγοντας: «Θέλουμε να ακούσουμε ξεκάθαρη διαβεβαίωση από το στόμα του προέδρου και όχι ασαφείς υποσχέσεις που εγγυούνται την ασφάλεια του Ισραήλ».

Την Τρίτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν αλλά και την κατάσταση στον νότιο Λίβανο.

Ο ηγέτης της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απείλησε με σκληρή αντεπίθεση στις αμερικάνικες βάσεις της Μέσης Ανατολής, σε περίπτωση που δεχτεί ισραηλινή επίθεση. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιαλόν προειδοποίησε την οργάνωση μην ανακατευτεί σε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Παρά τις απειλές και τις πολεμικές ρητορικές είναι ξεκάθαρό ότι το Ισραήλ επανεξετάζει τα σχέδια του σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ισραηλινής Κυβέρνησης, η απειλή της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης είναι σοβαρή και οι πολίτες προετοιμάζονται για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη. Ο Στρατός εξέδωσε φυλλάδιο με οδηγίες αντιμετώπισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει ξεκινήσει δωρεάν διανομή ασφυξιογόνων μασκών σε όλη τη χώρα.

Παρά την προφανή κινητικότητα, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το σκεπτικισμό που προκαλεί η κατάσταση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν το Ισραήλ διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να χτυπήσει τις καλά προστατευμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Όλες αυτές οι πολεμικές απειλές είναι βλακείες. Αν όντως μπορούσαν να το κάνουν, θα το είχαν κάνει εδώ και καιρό», σχολιάζει κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Ισραήλ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron