Media
"Η Tρόικα αμφιβάλλει για το ελληνικό πακέτο περικοπών"

"Η Tρόικα αμφιβάλλει για το ελληνικό πακέτο περικοπών"

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 13:39

Στην επίσκεψη της Tρόικα στην Ελλάδας και στο γεγονός ότι το πακέτο των περικοπών δεν είναι ακόμη έτοιμο εστιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, tα περισσότερα ρεπορτάζ αναφέρονται σήμερα στην επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. Κάποιοι χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Η κατάσταση σοβαρεύει στην Αθήνα», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

«Η Τρόικα αμφιβάλλει για το ελληνικό πακέτο περικοπών γράφει η Tagesspiegel του Βερολίνου. Τον ίδιο τίτλο έχει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Το νέο πακέτο λιτότητας δεν είναι ακόμα έτοιμο. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις. Οι διεθνείς πιστωτές αμφιβάλλουν, εάν οι ιδέες που υπάρχουν μέχρι σήμερα μπορούν να αποφέρουν 11 δισ. ευρώ».

Το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σήμερα φιλοξενεί ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν καταλήγει σε συμφωνία σχετικά με το πακέτο περικοπών». Και σημειώνει: «Στον πρώτο γύρο δεν επήλθε συμφωνία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο λιτότητας. Αδιευκρίνιστο παραμένει πως η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει τα 12 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν όλο και περισσότερες αμφιβολίες».

Καλπάζει η ανεργία

H γερμανική Financial Times φιλοξενεί ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει ότι η Νοτιανατολική Ευρώπη, έχει την υψηλότερη ανεργία στον κόσμο και ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας περιμένει μικρή μόνο βελτίωση. Η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα με 24,5% και 22,3% αντίστοιχα, είναι η υψηλότερη, συγκρινόμενη με αντίστοιχα διεθνή στοιχεία. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία ανήκει στον ΟΗΕ. Στην έκθεση χρησιμοποιήθηκαν αναλύσεις από 178 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε πενήντα χώρες ερωτήθηκε ο πληθυσμός ώστε τα στοιχεία να είναι διεθνώς συγκρίσιμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο σε λίγες αφρικανικές χώρες καθώς και χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι απ΄ ότι στην Ελλάδα ή την Ισπανία. Μια περίπτωση για παράδειγμα είναι η Ναμίμπια. Και για το μέλλον, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι θα υπάρχει υψηλή ανεργία στην Νοτιανατολική Ευρώπη.

Ξαφνική στροφή της Μέρκελ

Παράλληλα, στην αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται δισέλιδο ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, με τίτλο «Η ματωμένη καρδιά» και υπότιτλο: «Με μια ξαφνική στροφή η καγκελάριος εγκαταλείπει τη μέχρι σήμερα πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα. Μία έξοδο της Αθήνας από το ευρώ θέλει πάση θυσία να την εμποδίσει, ακόμη και αν χρειαστεί η τρόικα να εξωραΐσει την έκθεσή της».

Το περιοδικό σημειώνει: «Το ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί, αποτελεί μία περίεργη αλλαγή στάσης. Μέχρι πρότινος η Μέρκελ ήταν πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, εάν αυτή δεν εκπλήρωνε τις υποσχέσεις της. Εντωμεταξύ όμως ο κίνδυνος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλός. Στην καγκελαρία φοβούνται πως ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο παρόμοιο με αυτό της Lehman το 2008 (...). Αλλά και το πολιτικό κόστος για την Μέρκελ είναι πολύ υψηλό. Εάν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ θα έπρεπε προβληματικές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να στηριχθούν μέσω μια ένωσης, η οποία θα αναλάμβανε τα χρέη, φοβούνται οι σύμβουλοι της Μέρκελ. Θα δημιουργούνταν έτσι μια παράδοξη κατάσταση: η Γερμανία θα επεδείκνυε σκληρότητα απέναντι στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια θα έπρεπε να δεχθεί τα μισητά ευρωμομόλογα».

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η εφημερίδα Neues Deutschland, η οποία σημειώνει: «Η καγκελάριος το ξέρει: ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν μόνο μια πολιτική χρεοκοπία της ενωμένης Ευρώπης. Θα προκαλούσε και μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε οικονομικό επίπεδο που θα ήταν καταστροφικές. Η Γερμανία θα έπρεπε πραγματικά να ξεγράψει το πακέτο των πιστώσεων ύψους 62 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα έδιναν τη χαριστική βολή, στις ούτως ή άλλως χτυπημένες Ιταλία και Ισπανία».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron