Οικονομία
ΣΕΤΕ: Διαδοχικές συναντήσεις με Αβραμόπουλο – Χατζηδάκη

ΣΕΤΕ: Διαδοχικές συναντήσεις με Αβραμόπουλο – Χατζηδάκη

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 20:34

Στην ατζέντα θεωρήσεις εισόδου, μεταφορές και επενδύσεις για την ενίσχυση του τουρισμού -

Διαδοχικές συναντήσεις, με αντικείμενο την ενίσχυση του τουρισμού, είχε σήμερα, με τους υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Θέματα συνεργασίας, συντονισμού και ανάπτυξης κοινών δράσεων τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Αβραμόπουλο, ενώ με τον κ. Χατζηδάκη συζητήθηκαν οι μεταφορές και οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών δόθηκε έμφαση στην πολιτική θεωρήσεων, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον υπουργό Εξωτερικών στις Προξενικές Αρχές της χώρας για την εξαντλητική αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα Σένγκεν, ώστε οι θεωρήσεις να χορηγούνται άμεσα και με τις ελάχιστες δυνατές διατυπώσεις.

Η ενίσχυση του τουρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, τα στοιχεία του οποίου καταγράφουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των θεωρήσεων που έχουν χορηγηθεί εφέτος σε σημαντικές νέες αγορές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία, ενώ αναμένεται αύξηση και το 2013, χάρη στην επέκταση της χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων και τη συνεργασία με Κέντρα Θεωρήσεων (Visa Centers).

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων στο σημείο εισόδου σε πέντε ελληνικά νησιά, για τουρίστες προερχόμενους από την Τουρκία, καθώς εφέτος δόθηκαν 5.000 θεωρήσεις και εξετάστηκαν τρόποι επέκτασης του προγράμματος.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΣΕΤΕ για την επιμόρφωση στελεχών και επιχειρηματιών του τουρισμού σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ενίσχυση της δραστηριότητάς τους.

Στη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ υπέβαλε προτάσεις για τροποποιήσεις του επενδυτικού νόμου και προσαρμογές των κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Π. Σελέκο.

Στις χερσαίες μεταφορές σημείο αιχμής ήταν το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει καταρτισθεί έως τον Μάρτιο του 2013, με στόχο η απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, αντί του 2019 που προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Για τις αερομεταφορές, ως το τέλος Οκτωβρίου και μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, θα καταρτισθεί το πλαίσιο πολιτικής (policy paper) που θα περιλαμβάνει και την πολιτική τελών αεροδρομίων, ενώ επιδίωξη είναι τους επόμενους μήνες - την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής - να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στα αεροδρόμια της χώρας με στόχο την αναβάθμισή τους.

Παράλληλα έως το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, με διαχωρισμό των εμπορικών από τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron