Οικονομία
Αυξήθηκαν οι φτωχοί - εργαζόμενοι σε γερμανικές εταιρείες

Αυξήθηκαν οι φτωχοί - εργαζόμενοι σε γερμανικές εταιρείες

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 20:22

Οι περισσότεροι απασχολούνται με «ευέλικτες» μορφές εργασίας -

Από το 2006 έως και το 2010 αυξήθηκε το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων σε γερμανικές εταιρείες.

Έρευνα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis, δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι σε γερμανικές εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον δέκα εργαζόμενους, το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων, έφτανε το 2006 στο 18,7% και το 2010 έφτανε στο 20,6%. Η έρευνα της Destatis διενεργήθηκε σε 1,9 εκ. εργαζόμενους.

Οι περισσότεροι από τους φτωχούς εργαζομένους που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, απασχολούνται με «άτυπες μορφές εργασίας» (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης, αναπληρωτές κ.ά.).

Ανάμεσά τους είναι οδηγοί ταξί, κομμωτές, εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και προσωπικό εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Το πρόγραμμα «Ατζέντα 2010» (έμπνευσης του τότε καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ) στις αρχές του 2000 είχε σαν σκοπό μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική προστασία, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν να μειωθεί σήμερα ο αριθμός των ανέργων κατά δύο εκατομμύρια σε σχέση με το 2005. Πάντως οι επικριτές του προγράμματος αυτού, όπως το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών Verdi, καταγγέλλουν ότι η «Ατζέντα 2010» επιδείνωσε τις κοινωνικές ανισότητες.

Εξάλλου στη Γερμανία δεν έχει θεσπιστεί κατώτατος μισθός, αντίθετα οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να τον καθορίζουν ανά περιοχή και τομέα. Τα συνδικάτα των εργαζομένων από την πλευρά τους ζητούν να υιοθετηθεί κατώτατος μισθός το λιγότερο 8,50 ευρώ μεικτά την ώρα, μέχρι στιγμής μάταια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron