Τεχνολογία

Μουλάρι - ρομπότ στην υπηρεσία πεζοναυτών

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 11:11

Περπατάει φορτωμένο σαν μουλάρι, τρώει όμως βενζίνη αντί για σανό: Το ερευνητικό σκέλος του αμερικανικού Πενταγώνου επέδειξε μια βελτιωμένη έκδοση ενός ρομποτικού υποζυγίου που θα απαλλάσσει στο μέλλον τους πεζικάριους και τους πεζοναύτες από τη μεταφορά μεγάλων φορτίων.
Το LS3, ή Σύστημα Υποστήριξης Διμοιρίας με Πόδια, θα υποβληθεί σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας στο σώμα Πεζοναυτών από τα τέλη του 2012, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η DARPA, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας.

Ρομπο-μουλάρι


Βασισμένο σε έναν βενζινοκινητήρα που κινεί τα υδραυλικά πόδια του, το ρομποτικό υποζύγιο μπορεί να κινείται αυτόνομα σε ανώμαλο έδαφος με 4,8 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε χαλαρό περπάτημα. Σε επίπεδες επιφάνειες, η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 11 χιλιόμετρα την ώρα, επιτρέποντας στο ρομπότ να ακολουθεί στρατιώτες που κινούνται τροχάδην.

«Το LS3 απέδειξε ότι έχει πολύ σταθερά πόδια. Αν όμως ανατραπεί για κάποιο λόγο, μπορεί να σηκώνεται αυτόματα και να συνεχίζει την πορεία του» αναφέρει ο αντισυνταγματάρχης Τζο Χιτ, επικεφαλής του προγράμματος στη DARPA. «Το LS3 έχει επίσης την ικανότητα να ακολουθεί έναν ανθρώπινο ηγέτη και να παρακολουθεί τα μέλη μιας διμοιρίας σε εδάφη με βλάστηση» προσθέτει.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα σε σχέση με την προηγούμενη δοκιμαστική έκδοση είναι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, «έτσι ώστε τα μέλη της διμοιρίας να μπορούν να συζητούν ενώ βρίσκονται δίπλα του». Στην τελική του μορφή, το LS3 θα μπορεί επίσης να υπακούει σε φωνητικές εντολές και νοήματα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Τεχνολογία




cron