Πολιτισμός
Μνήμες Αντίστασης μέσα από το έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Μνήμες Αντίστασης μέσα από το έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

  • 14 Σεπτεμβρίου 2012, 08:07

Περισσότερα από 150 έργα φιλοτεχνημένα με την ιδιότυπη τεχνική της λαδοτέμπερας -

Αφιέρωμα στο ζωγράφο της Αντίστασης τον Βάλια Σεμερτζίδη κάνει το Μουσείο Μπενάκη στις αίθουσές του της οδού Πειραιώς από τις 20 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία αναδρομική και αντιπροσωπευτική έκθεση του έργου του καλλιτέχνη με στόχο να έρθουν στο φως, πέρα από τις γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του, το οποίο μέχρι στιγμής ελάχιστα έχει μελετηθεί.

Στην έκθεση, της οποίας την επιμέλεια της έχει αναλάβει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Νίκος Χατζηνικολάου παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα, πολλά από τα οποία είναι φιλοτεχνημένα με την ιδιότυπη τεχνική της λαδοτέμπερας. Υπάρχουν όμως επίσης και ελαιογραφίες, χαρακτικά, παστέλ, σχέδια και τέμπερες. Αλλωστε η εικαστική δημιουργία του Σεμερτζίδη απλώνεται σε πολλούς τομείς. Αφενός είναι τα σχέδια και τα έργα που σχετίζονται με την Αντίσταση και τη ζωή στο βουνό, τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της δουλειάς του. Αφετέρου όμως υπάρχουν και οι προσωπογραφίες, τα τοπία, οι σκηνές αγροτικής ζωής, καθώς επίσης και πολλά πρώιμα έργα από την περίοδο της μαθητείας του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τον Κωστή Παρθένη είχε δάσκαλο στην ΑΣΚΤ ο Βάλιας Σεμερτζίδης, που είχε γεννηθεί το 1911 στον Καύκασο και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Εργα του άρχισε να εκθέτει συστηματικά από το 1937, την ίδια χρονιά μάλιστα είχε πάρει μέρος σε μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις της εποχής στο Salon d' Automne στο Παρίσι με το έργο του «Βράχος στο Αιγάλεω» (σήμερα το έργο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη).

Στην Κατοχή που ακολούθησε, ο Σεμερτζίδης πολέμησε τους Γερμανούς συμμετέχοντας στην Αντίσταση μέσα από γραμμές του ΕΑΜ ενώ αμέσως μετά, στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό. Βρέθηκε πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Αγραφα αλλά πουθενά και με όποιες συνθήκες δεν ξέχασε τη ζωγραφική. Σχεδίασε τη ζωή των συναγωνιστών του ανταρτών και τον αγώνα τους, ζωγράφισε όμως και στιγμές από την αγροτική ζωή. Και τώρα για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην έκθεση του Μπενάκη ένα μέρος αυτών των σχεδίων αφού πρώτα συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν.

Η χαρακτική φάνηκε να κερδίζει τον Σεμερτζίδη μετά τον πόλεμο και το 1957 οργανώθηκε η πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στην αίθουσα του Παρνασσού. Η αναδρομική έκθεση του έργου του όμως ήρθε είκοσι χρόνια αργότερα το 1977 στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο μεταξύ από το 1964 και ως το θάνατό του το 1983, έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο, όπου και φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της.

Η έκθεση στο Μπενάκη θα διαρκέσει ως τις 11 Νοεμβρίου και συνοδεύεται από κατάλογο με εκτενές δοκίμιο για τον ζωγράφο από τον Νίκο Χατζηνικολάου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron