Διεθνή
Έκκληση Ζούμα στους μεταλλωρύχους να γυρίσουν στα ορυχεία

Έκκληση Ζούμα στους μεταλλωρύχους να γυρίσουν στα ορυχεία

  • 17 Σεπτεμβρίου 2012, 18:48

Η απεργία «γονατίζει» την οικονομία τόνισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής -

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα κάλεσε τους απεργούς μεταλλωρύχους και τους εργοδότες τους στη «ζώνη της πλατίνας» να καταλήξουν σε συμφωνία «χωρίς καθυστέρηση», καθώς η διαμάχη αυτή έχει επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Σε ομιλία του με την ευκαιρία της έναρξης του συνεδρίου της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Νότιας Αφρικής εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε στην ύφεση».

«Το ποσό της χαμένης παραγωγής εξαιτίας των απεργιών εδώ και εννέα μήνες στα ορυχεία χρυσού και λευκόχρυσου πλησιάζει τα 4,5 δισεκατομμύρια ραντ» (417 εκατομμύρια ευρώ), σημείωσε ο Ζούμα.

Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του κράτους που προέρχονται από τον τομέα των εξορύξεων, ο οποίος με τη σειρά του είναι ένας από τους βασικότερους για την οικονομία της Νότιας Αφρικής.

Η απεργία στο ορυχείο λευκόχρυσου στη Μαρικάνα ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου έπειτα από πρωτοβουλία 3.000 γεωτρυπανιστών που διαφωνούσαν με τους εκπροσώπους τους του ισχυρού συνδικάτου των μεταλλωρύχων NUM. Η πλειοψηφία των γεωτρυπανιστών δεν ανήκει σε αυτό το συνδικάτο αλλά έχουν την υποστήριξη ενός μικρότερου.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε τη Δευτέρα 42 ανθρώπους για παράνομη συνάθροιση κοντά στο ορυχεία λευκόχρυσου στο Ρασιμόν, κοντά στη Σαν Σίτι. «Περίπου 1.500 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να ξεκινήσουν παράνομη απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Η αστυνομία κλήθηκε για να ελέγξει την κατάσταση», αναφέρει η αστυνομία προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι ήρεμη».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron