Πολιτική
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για το μεταναστευτικό

  • 17 Σεπτεμβρίου 2012, 20:21

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για το μεταναστευτικό. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6 μ.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και ειδικότερα για το ζήτημα της αποτροπής μεταναστευτικού ρεύματος από τη Συρία. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και αποφασίσθηκε η  από κοινού αντιμετώπιση του ζητήματος με τα Σώματα Ασφαλείας.

Το μεσημέρι, για το ίδιο θέμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με την παρουσία των τριών υπουργών.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Δένδιας δήλωσε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι Σύριοι πρόσφυγες έχουν φθάσει έως τα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν έναν τρόπο για να προωθηθούν προς την Ευρώπη και οι συσκέψεις έχουν σκοπό τη λήψη μέτρων προκειμένου όπως χαρακτηριστικά είπε, να «θωρακίσουμε το Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κύμα προσφύγων δεν έχει φθάσει ακόμα σε μεγάλους αριθμούς στην Ελλάδα, αλλά η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε πως «είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει επαφές σε τρεις άξονες για το θέμα. Σε πρώτη φάση με την Τουρκία η οποία έχει πει πως μπορεί να δεχθεί έως 130.000 μετανάστες και αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται 86.000. Ωστόσο στόχος της είναι να ζητήσει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να της επιτραπεί να δημιουργήσει ζώνες αποτροπής λαθρομεταναστών εντός της Συρίας, κάτι που ωστόσο φαντάζει δύσκολο.

Σε δεύτερη φάση η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την κυπριακή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν προς τα εκεί μεταναστευτικές ροές από Συρία, Ισραήλ ή άλλη χώρα.

Ο τρίτος άξονας της πολιτικής κινείται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Δηλαδή θα περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να δει εάν και πόσοι μετανάστες θα έρθουν προς τη χώρα μας και θα αντιμετωπίσει εκείνη τη στιγμή το πρόβλημα.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η έκκληση για βοήθεια του δημάρχου Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα, στις αρχές του μήνα, ο οποίος κατήγγειλε ότι κάθε ημέρα αποβιβάζονται στο νησί κατά μέσο όρο 20 παράνομοι μετανάστες.

Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης: Αυστηρότερες ποινές για αδικήματα λαθρομεταναστών

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron