Διεθνή
Ανοικτός ο δρόμος για την επιστροφή Σαρκοζί στην Πολιτική

Ανοικτός ο δρόμος για την επιστροφή Σαρκοζί στην Πολιτική

  • 18 Σεπτεμβρίου 2012, 16:12

Το 44% των Γάλλων πιστεύει ότι ήταν καλύτερος πρόεδρος από τον Ολάντ -

«Πόρτα» για την επάνοδο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανοίγει όπως όλα δείχνουν η πτώση της δημοτικότητας του νυν προέδρου και πολιτικού αντιπάλου του Φρανσουά Ολάντ, καθώς, σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης (UMP).

Ο Σαρκοζί φαίνεται ότι διατηρεί τις πολιτικές επαφές του, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» την περασμένη Πέμπτη δείπνησε με τον πρώην πρωθυπουργό του Φρανσουά Φιγιόν.

Ο Φιγιόν είναι ο κορυφαίος υποψήφιος επικεφαλής του UMP και κάνει εκστρατεία εναντίον του τωρινού γενικού γραμματέα και πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

Τι απέγινε όμως όλο αυτό το διάστημα ο απελθών «υπερπρόεδρος»; Αφότου έχασε τις εκλογές από τον σοσιαλιστή Ολάντ τον Μάιο, σε μια εκλογική διαμάχη η οποία θεωρήθηκε πικρή προσωπική ήττα, ο υπερδραστήριος Νικολά Σαρκοζί βγήκε από το προσκήνιο της δημοσιότητας.

Μετά από μια σταδιοδρομία 30 χρόνων στον δημόσιο βίο, ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική αν έχανε από τον Ολάντ. «θα κάνω κάτι άλλο, δεν ξέρω ακόμη τι», είχε πει σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο Μάρτιο.

Τώρα όμως, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εκλογική του ήττα, ο Σαρκοζί φαίνεται ότι ακόμη αναλογίζεται τα μελλοντικά του σχέδια, αλλά υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να τρέφουν ελπίδες ότι τώρα που η δημοτικότητά του είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Ολάντ, μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική. Το μόνο βέβαιο πέρα από το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος αφήνει μούσι, επιδεικνύοντας μια πιο χαλαρή εικόνα του εαυτού του, είναι ότι ως δικηγόρος θα ακολουθήσει τους προκατόχους του και θα αποτελέσει μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την Figaro έχει προσκληθεί από μία τράπεζα αναπτυσσόμενης χώρας να μιλήσει σε ένα συνέδριο στην Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα. Ενδέχεται να επιστρέψει στη δικηγορία τον Ιανουάριο, γεγονός που αν πράγματι συμβεί, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Σύμφωνα με ισχυρισμούς της γαλλικής εφημερίδας «Le Journal du Dimanche», ενδέχεται να ηγηθεί ενός ιδρύματος ή να δράσει ως σύμβουλος μια πολυεθνική εταιρία. «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, η μελλοντικές του επαγγελματικές ενέργειες να μην περιοριστούν εντός των γαλλικών συνόρων», λέει.

Όμως ο Σαρκοζί θα κληθεί να συναποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του με την σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι Σαρκοζί, η οποία σύμφωνα με την Figaro έχει χαρακτηρίσει τη γαλλική πολιτική ζωή «φρικτή». Οι φίλιοι του φαίνεται να τον συμβουλεύουν ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είμαι να μην κάνει τίποτα, ενόσω ο Ολάντ σκάβει μόνος του τον πολιτικό του λάκκο εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω ενός κύματος λαϊκής συμπάθειας καθώς οι Γάλλοι ψήφισαν τελικά ενάντια στον Σαρκοζί. Ομως η δημοτικότητα του Ολάντ άρχισε να κατρακυλάει καθώς ο ενθουσιασμός των συμπολιτών του καταλάγιασε και άρχισαν να τον κατηγορούν για αδράνεια την ώρα που το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 10,2%.

Επίσης, όταν βγήκε στην τηλεόραση μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές για να ανακοινώσει ένα διετές πρόγραμμα λιτότητας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορήθηκε για στροφή 180 μοιρών, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους καμπάνιας είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα τόνωνε την ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Ολάντ άρχισαν να πέφτουν σταθερά από τον Ιούλιο, όταν μια δημοσκόπησης της εταιρίας CSA έδειξε ότι το 54% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% τον Αύγουστο. Την ημέρα της τηλεοπτικής του εμφάνισης, η δημοτικότητά του κατρακύλησε στο 40%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας BVA.

Στο μεταξύ, ο Σαρκοζί χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μία δημόσια εμφάνιση, βρέθηκε μπροστά από τον Ολάντ στις δημοσκοπήσεις. Σε διαδραστική δημοσκόπηση της εταιρίας Louis Harris που δημοσιεύτηκε χτες το 44% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα έκανε καλύτερη δουλειά από τον Ολάντ ως πρόεδρος, ενώ μόλις το 26% διαφωνούσε. «Ο Σαρκοζί ανακάλυψε ότι ο Ολάντ είναι ο καλύτερος διαφημιστής του», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Γκρενόμπλ Αλέν Καρινιόν στη Figaro.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron