Πολιτική
Την Πέμπτη η σύσκεψη της κυβερνητικής τριανδρίας

Την Πέμπτη η σύσκεψη της κυβερνητικής τριανδρίας

  • 19 Σεπτεμβρίου 2012, 07:05

Για την Πέμπτη το απόγευμα ορίστηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην Κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα προτεινόμενα μέτρα που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων δεν θα αφορά πιθανότατα στην οριστικοποίηση του πακέτου, αλλά στο «ξεμπλοκάρισμα» αυτών των 4 δισ. ευρώ, διότι, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, «τα πράγματα έχουν ζορίσει», φράση που παραπέμπει σε σκληρές αποφάσεις που δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς το πράσινο φως των τριών αρχηγών.

Η συνάντηση της Πέμπτης εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, ώστε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να αναχωρήσει για τη Ρώμη, καθώς η συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι έχει προγραμματιστεί για τις 9:30 το πρωί της Παρασκευής.

Το Σάββατο το πρωί ο κ.Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα «κλείσει» πιθανότατα την Κυριακή, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Ρώμη.

Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να παραστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου, έχοντας ψηφίσει η ελληνική Βουλή τα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό επανέλαβε και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που τον συνάντησαν το βράδυ της Δευτέρας, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες συζητήσεις στο εσωτερικό πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα.

Ο ορισμός της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για την Πέμπτη ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα, παράλληλα με τη μικρή αναβολή στην ώρα αναχώρησης του πρωθυπουργού για τη Ρώμη, όπου νωρίς το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι.

Στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει το Σάββατο, καθώς νωρίς το πρωί εκείνης της μέρας θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο. Κυβερνητικοί «κύκλοι» ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και την Κυριακή να υπάρξει νέα -και τελική αυτή τη φορά- σύσκεψη, στην περίπτωση κατά την οποία έχουν παραμείνει εκκρεμότητες.

Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι το πακέτο των μέτρων θα περάσει με σχετικά άνετη πλειοψηφία από τη Βουλή, καθώς πιστεύουν ότι οι ενστάσεις, οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες βουλευτών δεν θα μεταφραστούν σε αρνητική ψήφο.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν και θετικά μηνύματα μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπως αυτά που προκύπτουν από το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων των ιδιωτών, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ που βρίσκονται στην τελική ευθεία, η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ που ήδη ξεκίνησε αναμένεται να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και η αξιοποίηση του Ελληνικού.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός, ότι πρόκειται για το τελευταίο τέτοιου είδους πακέτο, ελπίζουν στην Κυβέρνηση ότι θα εκτονώσουν, έστω σε έναν βαθμό, τις αντιδράσεις εντός του Κοινοβουλίου. Τέλος, πιστεύουν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. θα σταλούν μηνύματα στην κοινωνία ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται ότι δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων. Ο ίδιος, στην ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος, τόνισε ότι το πακέτο δεν πρόκειται να κλείσει όπως όπως και κανείς δεν θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Ανάλογο αίτημα για δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, πριν να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων, έχει ζητήσει και η ΔΗΜΑΡ, με τον Φώτη Κουβέλη να διαμηνύει ότι δεν μπορούν οι πολιτικοί αρχηγοί απλώς να κληθούν να εγκρίνουν ένα πακέτο που θα έχει ήδη συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron