Οικονομία
Θέλουν να διασώσουν Ισπανία και Ιταλία με το ζόρι

Θέλουν να διασώσουν Ισπανία και Ιταλία με το ζόρι

  • 19 Σεπτεμβρίου 2012, 07:22

Ασφυκτικές πιέσεις απ' όλα τα μέτωπα δέχεται η Ισπανία, προκειμένου να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης και να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -κάτι το οποίο αρχίζει να αποτυπώνεται ξανά στις ισπανικές αγορές κρατικού χρέους, όπου η απόδοση του 10ετούς ισπανικού επέστρεψε στο 6%.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα απηύθυνε χθες έκκληση στην Ισπανία, αλλά και την Ιταλία, να προσφύγουν σε προγράμματα διάσωσης, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων ήταν μεν τολμηρή, αλλά θα «πέσει στο κενό», εκτός κι αν Ισπανία και Ιταλία ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πρωτοβουλία 11 χωρών

Την ίδια ώρα, προτάσεις με στόχο την έξοδο της ΕΕ από την κρίση θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ομάδα 11 χωρών - μελών, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων συναντήθηκαν την Δευτέρα στην Βαρσοβία. Βασικό ρόλο στην ομάδα αυτή έχει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ, με εξαίρεση τη Δανία και την Πολωνία, όλες οι άλλες είναι χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, αυτό που δημιουργεί ερωτηματικά είναι η απουσία της Ελλάδας απ' αυτή την ομάδα, δεδομένου ότι, με εξαίρεση την Πολωνίας, οι άλλες 10 χώρες που συμμετέχουν προέρχονται από την «παλαιά» ΕΕ των «15». Το καίριο ερώτημα είναι εάν προσκλήθηκε η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει σ' αυτή την ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ Μάλιστα, εκπρόσωποι της ομάδας είχαν αρχίσει τις πρώτες συναντήσεις εργασίας την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, στη Βαρσοβία συναντήθηκαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ο κ. Βεστερβέλε παρουσίασε τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η παραπάνω ομάδα, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΣ), το οποίο μεσοπρόθεσμα θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να επιλύει μόνη τα προβλήματά της χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ. Το ΕΝΣ θα μπορούσε, όπως είπε, να βασιστεί στην αρχή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος Οκτωβρίου.

Προτείνεται επίσης ένας ενισχυμένος συντονισμός μεταξύ των ευρωβουλευτών που προέρχονται από τις χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή ένα είδος κοινοβουλίου Ευρωζώνης, εντός της Ευρωβουλής. Η ομάδα εισηγείται επίσης την κατάργηση της ομοφωνίας κατά την επικύρωση των κοινοτικών συνθηκών, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της Κομισιόν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron