Οικονομία
Στάινμπρουκ: Η Μέρκελ πρέπει να πει την αλήθεια για την Ελλάδα

Στάινμπρουκ: Η Μέρκελ πρέπει να πει την αλήθεια για την Ελλάδα

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 07:33

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ζητάει από τη Γερμανία να βοηθήσει -

Ο Πέερ Στάινμπρουκ ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ περισσότερη ειλικρίνεια. Η καγκελάριος θα πρέπει «επιτέλους να πει την αλήθεια» στους Γερμανούς, λέει ο πρώην υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια. «Γι' αυτό το διάστημα θα πρέπει να βοηθήσουμε», λέει. Δεν είναι όμως δυνατόν, προειδοποιεί ο ίδιος, να ασκούμε συνεχώς πίεση. «Οι Έλληνες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και εμείς θα έπρεπε να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», τονίζει.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας του SPD σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τάσσεται αυστηρά κατά της εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Θα έπρεπε να πούμε ξεκάθαρα σε όλους αυτούς που με πολεμοχαρή διάθεση απαιτούν την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη: Δεν έχετε ιδέα για τι μιλάτε... οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις θα ήταν καταστρεπτικές».

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, προειδοποιεί για τον κίνδυνο πληθωρισμού. «Δεν ανησυχώ βραχυπρόθεσμα. Σε τρία, τέσσερα χρόνια όμως το θέμα του πληθωρισμού θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη» λέει, «και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ΕΚΤ αλλά και την αμερικανική κεντρική τράπεζα που παρέχει σαν τρελή ρευστότητα στις αγορές».

Ως προς τις εκτιμήσεις σχετικά με τους πιθανούς κομματικούς συνασπισμούς που θα μπορούσαν να προκύψουν, αποκλείει τη συνεργασία με την Αριστερά ή με το κόμμα των Πειρατών και δηλώνει ότι θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron