Διεθνή
Περισσότεροι από 2.000 νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 2.000 νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

  • 01 Οκτωβρίου 2012, 17:00

Ένα θερμό επεισόδιο σε συνοριακό φυλάκιο του ανατολικού Αφγανιστάν  ανέβασε τους νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες του πολέμου σε περισσότερα από 2.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης και τρεις Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, στην επαρχία Ουαρντάκ.

Το δεδομένο περί 2.000 στρατιωτών δώθηκε στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές χτες. Κατά διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, 4.409 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους. Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο επίσημος κατάλογος απωλειών για το Αφγανιστάν ανερχόταν σε 1.996 άτομα. 

Στην καταμέτρηση συμπεριλαμβάνονται  και οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος, αλλά και εκείνοι που υπέκυψαν από τα τραύματά τους σε κάποιο νοσοκομείο. Ο κατάλογος καλύπτει επίσης  και 339 θανάτους που δεν προέκυψαν λόγω μάχης.

Έκθεση του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς εκτιμά ότι το 40,2% των αμερικανικών θανάτων προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και μόλις το 30,3% από επιθέσεις με όπλα. Επισήμως, τουλάχιστον 17.644 αμερικανοί στρατιώτες  έχουν τραυματιστεί στο πεδίο της μάχης στο Αφγανιστάν.

Ο ανεξάρτητος οργανισμός για την καταγραφή απωλειών iCasualties εκτιμά ότι ο φόρος αίματος των Αμερικανών είναι πολύ μεγαλύτερος και υπολογίζουν ότι μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 2.125 άτομα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί και άλλα 1.066 μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού (πέρα από Αμερικανούς), από τους οποίους οι 433 είναι Βρετανοί στρατιώτες.

Όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών νεκρών αυτό είναι πιο δύσκολο να υπολογιστεί, όμως οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο  για τουλάχιστον 20.000 νεκρούς πολίτες.

Περίπου 10.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας έχουν χάσει τη ζωή τους στην μάχη με τους Ταλιμπάν. Για τους θανάτους των ίδιων των Ταλιμπάν, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.

Τα νατοϊκά στρατεύματα αναμένεται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν έως το 2014, όμως βασικό στοιχείο  της προβλεπόμενης στρατηγικής είναι ότι ξένοι στρατιώτες θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη ώστε να εκπαιδεύσουν τους Αφγανούς στρατιώτες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron