Οικονομία
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μέχρι την Δευτέρα

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μέχρι την Δευτέρα

  • 03 Οκτωβρίου 2012, 18:02

«Aρκετά μεγάλο» χάσμα παραδέχθηκε ότι υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου η επόμενη δόση να έρθει «πάρα πολύ γρήγορα» και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι καλύτερο να μπει η χώρα σε συνολικό κάδρο λύσης μαζί με άλλες χώρες, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γνώση για τέτοια σχέδια και ότι η κυβέρνηση βαδίζει με τα δικά της σχέδια.

Όσον αφορά το θέμα που έχει ανακύψει με τις λίστες του ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθόλου. Σε ερώτηση τέλος για το πότε αναμένεται να κατατεθεί το νέο πακέτο προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «θα το δούμε».

Στις αποκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, τόσο όσον αφορά στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και σχετικά με το μακροοικονομικό σενάριο για το ύψος της ύφεσης, αναφέρθηκε και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ναι μεν η σημερινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας «πήγε καλύτερα», αλλά όπως είπε η διαφορά «παραμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά το 2013». Όσον αφορά στο μακροοικονομικό σενάριο, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι υπάρχει διαφωνία με την τρόικα, καθώς αυτή επιμένει για ύφεση 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά, όπως ανέγραψε και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3,8%.

Συνεχείς επαφές μέχρι τη Δευτέρα

Όπως ανέφεραν νωρίτερα κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα συνεχίζονται σε δύο σκέλη, το δημοσιονομικό και το διαρθωτικό.

«Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δύο θέματα, το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό κομμάτι. Να βρούμε αυτά τα 13,5 δισ. και ταυτόχρονα να δούμε πού είμαστε στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών», ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις μέχρι τη Δευτέρα. «Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup…. Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα», σημείωσαν.

Όπως επισήμαναν τέλος οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν δράσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ή να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά και επί αυτών γίνεται συζήτηση τόσο με συνεργάτες του υπουργείου όσο και με τα τεχνικά κλιμάκια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron