Οικονομία
Δεν αποκλείει στρατηγικές συνεργασίες η ΜΕΒΓΑΛ

Δεν αποκλείει στρατηγικές συνεργασίες η ΜΕΒΓΑΛ

  • 07 Οκτωβρίου 2012, 10:20

Ανοιχτή σε στρατηγικές συνεργασίες, αλλά όχι σε στρατηγικό επενδυτή, δηλώνει η διοίκηση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας, «ΜΕΒΓΑΛ».

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Πέτρος Παπαδάκης, που άμεσα πλέον ελέγχει το 51% της ΜΕΒΓΑΛ, τονίζει στην εφημερίδα Ημερησία πως οι οικονομικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη συγχώνευση με τη «Δέλτα Τρόφιμα». Η μεγαλύτερη αξία που χαρακτηρίζει την εταιρεία, η ποιότητα, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη σχέση με τους κτηνοτρόφους. Το άλλο ποσοστό ανήκει στο μεράκι και την τεχνογνωσία των ανθρώπων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων.

Πώς πορεύεται η ΜΕΒΓΑΛ από εδώ και πέρα αναπτυξιακά, επενδυτικά και εμπορικά; Θα ενισχυθούν οι εξαγωγές της και αν ναι σε ποιες χώρες; Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο δίκτυο διανομής με τον πιθανό εμπλουτισμό του με νέα προϊόντα τρίτων εταιρειών;

Η ΜΕΒΓΑΛ προσαρμόζει τη στρατηγική της πορεία ανάλογα με τις ευρύτερες μεταβολές του περιβάλλοντος. Τόσο η διεθνής όσο και η εγχώρια οικονομική κρίση διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον που και διάρκεια έχει, αλλά κυρίως είναι άγνωστο το μέγεθος του. Επομένως, στην εποχή που ζούμε, με την αστάθεια και αβεβαιότητα που τη χαρακτηρίζει, τα μακρόπνοα και μεγαλεπήβολα στρατηγικά πλάνα, αντικαθίστανται από ευέλικτες στρατηγικές και τακτικές κινήσεις, που είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα των ταχύτατων αλλαγών.

Απαντώντας επομένως στην ερώτηση σας, θα σας έλεγα ότι η ΜΕΒΓΑΛ βασίζει τη στρατηγική της σε δύο πυλώνες: την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη καθημερινή της λειτουργία και παράλληλα τη συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας. Αυτό σημαίνει, για μεν το πρώτο σκέλος, προσαρμογή του λειτουργικού της μοντέλου στα νέα δεδομένα, για δε το δεύτερο, εκμετάλλευση των ευκαιριών οπουδήποτε αυτές εντοπίζονται.

Η εταιρεία μας έχει ζωή 62 ετών, κι αυτό αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη, γιατί τουλάχιστον έχει αποδείξει διαχρονικά ότι μπορεί να ξεπερνά με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις. Παράλληλα είναι από τις παλαιότερες εξαγωγικές εταιρείες του κλάδου, έχοντας τη στιγμή αυτή ένα εξαγωγικό χαρτοφυλάκιο 30 χωρών. Γνωρίζει επομένως να εντοπίζει και να αξιοποιεί αγορές πέραν της εγχώριας.

Κάτω από τις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως παραπάνω σκιαγράφησα, πιστεύω ότι αυτές μας οι ικανότητες, θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις/απειλές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι όλα τα επιμέρους ερωτήματα σας που περιλαμβάνονται στη βασική σας ερώτηση, αλλά και αρκετές άλλες παράμετροι, έχουν ληφθεί υπ΄ όψιν στον στρατηγικό σχεδιασμό μας.

Θα προχωρήσει η επιχείρηση σε κάποιες παρεμβάσεις στη ζώνη γάλακτος;

Η ζώνη γάλακτος αποτελεί για εμάς το κρισιμότερο και ζωτικότερο κομμάτι της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Από τη δεκαετία του 1950 ο αείμνηστος Κώστας Χατζάκος έφερε και εγκατέστησε την έδρα της εταιρείας μας στη καρδιά της αγελαδοτροφίας της Βόρειας Ελλάδας (που στην ουσία είναι η συντριπτική πλειοψηφία -70%- της ελληνικής αγελαδοτροφίας).Επομένως, οι σχέσεις μας με τους κτηνοτρόφους είναι τόσο βαθιές και ισχυρές, που θα σας έλεγα χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι είναι σχέσεις ζωής. Η ΜΕΒΓΑΛ έχει συμβάλλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (γιατί αντίστοιχες είναι και οι σχέσεις μας με τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος).

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η μεγαλύτερη αξία που χαρακτηρίζει την εταιρεία μας, η ποιότητα, οφείλεται στο μεγαλύτερο ή τουλάχιστον ίσιο ποσοστό, στη σχέση μας αυτή με τους κτηνοτρόφους. Το άλλο ποσοστό ανήκει στο μεράκι και τεχνογνωσία των ανθρώπων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων μας. Η ποιότητα της πρώτης ύλης οφείλεται στους παραγωγούς μας.

Η κατάλληλη χρησιμοποίηση της, στους ανθρώπους μας. Αντιλαμβάνεστε, επομένως, ότι η σχέση αυτή είναι διαρκής και στενή, που σημαίνει ότι οι «παρεμβάσεις» όπως με ρωτάτε, οι «προτάσεις βελτίωσης», όπως εμείς τις εννοούμε, αποτελούν σταθερή πρακτική από της ιδρύσεως μας σαν εταιρεία.

Θα πρέπει να πω όμως στο σημείο αυτό, ότι το πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι πολύ μεγάλο, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να επιλυθεί από τις όποιες ενέργειες της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό, που αξίζει τον κόπο να το διερευνήσετε, προκειμένου να διευκρινιστεί στο ευρύτερο κοινό ποια είναι η αλήθεια και που βρίσκονται τα «φαντάσματα», τα οποία βολεύουν άλλες καταστάσεις και όχι την ελληνική οικονομία...

Υπάρχει βούληση για μεσοπρόθεσμη αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την επιχείρηση;

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η μη ολοκλήρωση της πρόθεσης συγχώνευσης της εταιρείας μας με τη ΔΕΛΤΑ. Γνωρίζετε καλά ότι ήμουν εκ των εμπνευστών αυτής της κίνησης. Πραγματικά η μελέτη του project έδειχνε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί, αυτό που χαρακτήρισα «εθνικός πρωταθλητής» στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας.

Οι οικονομικές συνθήκες, όπως εξελίχθηκαν στη χώρα μας, δεν επέτρεψαν την υλοποίηση. Το αμέσως επόμενο που θεώρησα κρίσιμο και νομίζω ότι πέτυχα, ήταν να διασφαλίσω τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας και ανάπτυξης της εταιρείας μας για την επόμενη μέρα.

Αυτό θεωρώ ότι το πέτυχα, διασφαλίζοντας την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο που δίνει τη δυνατότητα διοίκησης. Είναι γνωστό ότι η διοίκηση «φορτώνει» με ευθύνες και υποχρεώσεις.Είμαι αποφασισμένος να ανταποκριθώ με επιτυχία σ΄ αυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα διασφαλίσω την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της ΜΕΒΓΑΛ. Το όνομα και μόνο της εταιρείας μας είναι τόσο ισχυρό που μου δίνει τη δύναμη να ξεπεράσω πολλές δυσκολίες.

Μίλησα στους εργαζόμενους και τα στελέχη μας, στα οποία εξήγησα τα πλάνα που έχω για την εταιρεία. Ο ενθουσιασμός είναι τόσο μεγάλος, που μου δίνει την βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από το παρελθόν. Επομένως, η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη: στρατηγικές συνεργασίες (όπως και στο παρελθόν) ναι. Στρατηγικός επενδυτής όχι.

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι η γνωστή οικογενειακή βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία, με ισχυρή παρουσία σε όλη την Ελλάδα και ο άξιος πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων της και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας. Επομένως, ας δούμε επιτέλους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις δικές μας δυνάμεις σαν Έλληνες και ας μην ψάχνουμε πάντα κάποιον ξένο να μας δώσει τις έτοιμες λύσεις. Πιστεύω ότι σ΄ αυτή μας την άποψη θα βρούμε συμπαραστάτες. Γιατί πιστεύουμε στον τόπο που μας γέννησε, στις δυνάμεις και δυνατότητες του, γιατί κι εμείς αποτελούμε ένα κομμάτι του. Και μάλιστα υγιές!

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη φετινή πορεία της εγχώριας αγοράς γαλακτοκομικών και εν γένει της αγοράς τροφίμων;

Οι προβλέψεις δυστυχώς δεν είναι ευνοϊκές. Πώς θα μπορούσαν να ήταν άλλωστε, όταν το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή υφίσταται αυτή την «αφαίμαξη» που όλοι γνωρίζουμε και όταν η ανεργία ανεβαίνει σ΄ αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Το κλίμα εξαρτάται από τις συνθήκες και αυτές διαμορφώνονται από την ύπαρξη διαθέσιμων κεφαλαίων, την εμπιστοσύνη προς τους φορείς (η οποία εξαρτάται από την αξιοπιστία τους) και φυσικά από τη πίστη προς ένα καλύτερο αύριο. Πόσο εύκολο είναι να γίνουν όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα, το αντιλαμβάνεται ο καθένας μας. Ωστόσο, εάν χάσουμε την αισιοδοξία μας, τότε τα χάσαμε όλα. Γι' αυτό πιστεύω με όλες τις ψυχικές μου δυνάμεις σε αυτήν.

Νικητές οι διορατικοί

Ποιος ο στόχος για τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα; Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της παραγωγής και πώλησης νέων προϊόντων;

Ο στόχος για τα φετινά οικονομικά μας αποτελέσματα είναι η βελτίωση του λειτουργικού μας αποτελέσματος. Κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, την πίεση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος προς τις επιχειρήσεις, τον μηδενισμό των πιστωτικών ορίων για εισαγωγές, το υψηλό κόστος μεταφοράς, κ.λπ. αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια για υψηλούς στόχους στα οικονομικά αποτελέσματα, είναι πολύ περιορισμένα. Ωστόσο, όμως η ανάπτυξη νέων αγορών στο εξωτερικό, η εκμετάλλευση ευκαιριών στην εσωτερική αγορά, που πάντα υπάρχουν, και ο εξορθολογισμός του λειτουργικού μας κόστους, μας δίνουν τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε. Στη παρούσα κατάσταση οι νοικοκύρηδες και οι διορατικοί μπορούν να βγουν νικητές. Φιλοδοξούμε να είμαστε μεταξύ αυτών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron