Διεθνή
Επισημάνσεις και συστάσεις Κομισιόν προς υποψήφιες προς ένταξη χώρες

Επισημάνσεις και συστάσεις Κομισιόν προς υποψήφιες προς ένταξη χώρες

  • 10 Οκτωβρίου 2012, 19:00

Στην υιοθέτηση του «πακέτου της διεύρυνσης», με τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις προόδου για υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, προχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει συγκεκριμένα επείγον ζήτημα την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας [βλ. σχετικά εδώ].

Παράλληλα προτείνει για τέταρτη φορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ [βλ. σχετικά εδώ], ενώ εισηγείται επίσης τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν βασικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Όσον αφορά στη Σερβία η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα συνεχίζει τις προσπάθειες για την επαρκή ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων και των όρων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Υπογραμμίζει πάντως ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν και να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου.

Η Επιτροπή εισηγείται ακόμη τη διαπραγμάτευση μιας Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) με το Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση ορισμένων βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων. Για την Κροατία, η Επιτροπή αναφέρει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, προετοιμάζοντας την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.

Αναφορικά με την Ισλανδία, επισημαίνει ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ της ΕΕ και της χώρας, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αυξάνονται, όπως και η στρατηγική σημασία της Αρκτικής Πολιτικής της ΕΕ. Σημειώνει τέλος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή προχωρούν καλά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron