Περιβάλλον
Υπόλογη για οικολογική καταστροφή στη Νιγηρία η Shell

Υπόλογη για οικολογική καταστροφή στη Νιγηρία η Shell

  • 11 Οκτωβρίου 2012, 17:21

Κατηγορείται για τρεις πετρελαιοκηλίδες στο Δέλτα του Νίγηρα -

Αντιμέτωπη με κατηγορίες ρύπανσης ορισμένων περιοχών στη Νιγηρία βρίσκεται η Shell. Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Χάγης από τέσσερις Νιγηριανούς χωρικούς και την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» (Friends of Earth) ο πετρελαϊκός κολοσσός είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία τριών πετρελαιοκηλίδων από το 2004 έως το 2007 στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, που δεν είχαν μόνο οικολογικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.

Οι τέσσερις Νιγηριανοί ζητούν την επιδίκαση αποζημίωσης καθώς, όπως ισχυρίζονται, «δεν μπορούν πλέον να θρέψουν τις οικογένειες τους εξαιτίας της ρύπανσης της περιοχής από τους αγωγούς και τις εγκαταστάσεις της Shell».

Η περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η υπόθεση θα δημιουργήσει προηγούμενο για αξιώσεις απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες και «θα θέσει ένα τέλος στα εταιρικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους γίγαντες του πετρελαίου, όπως η Shell, στη Νιγηρία και σε όλο τον κόσμο».

Η Shell από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πρόκειται για σαμποτάζ. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας για τα περιβαλλοντικά Άλαρντ Κάστελεϊν, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ρύπανσης στο Δέλτα του Νίγηρα προκλήθηκε από κλέφτες που κλέβουν πετρέλαιο από τις εγκαταστάσεις της Shell (περίπου 150.000 βαρέλια καθημερινά). Η ολλανδοβρετανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι απώλειές της από τις κλοπές αυτές φθάνουν στα 6 δισ. δολάρια ετησίως!

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγρότοπους παγκοσμίως και φιλοξενεί ένα από τα πλουσιότερα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επίσης καλύπτει τις βασικές ανάγκες των τοπικών πληθυσμών και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για 31 εκατ. ανθρώπους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Shell αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δραστηριότητά της στην πετρελαιοπαραγωγό και μέλος του OPEC, Νιγηρία. Πέρυσι τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε έκθεση τους ότι η κυβέρνηση της χώρας και οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, ιδιαίτερα η Shell, είναι υπεύθυνοι για τα 50 χρόνια της ρύπανσης που κατέστρεψαν την περιοχή της Ογκονιλάνδης.

Επίσης τον προηγούμενο μήνα Νιγηριανοί πρόσφυγες κατέθεσαν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με την οποία κατηγορούσαν τη Shell ότι βοήθησε το στρατό της Νιγηρίας στο βασανισμό και τη θανάτωση οικολόγων ακτιβιστών κατά τη δεκαετία του 1990.

Οι εταιρείες πετρελαίου και η νιγηριανή κυβέρνηση έχουν δεσμευθεί να καθαρίσουν την περιοχή από τη ρύπανση, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει λίγες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στις εταιρείες πετρελαίου και η νομή των εσόδων σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις των επαρχιών της Νιγηρίας στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό από πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Αλλά λόγω της ενδημικής διαφθοράς πολύ λίγα χρήματα δαπανώνται για την ανάπτυξη κι ακόμα λιγότερα καταλήγουν στα χέρια των κατοίκων της περιοχής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron