Media
Der Spiegel: Σχέδιο επαναγοράς ελληνικού χρέους μέσω ESM

Der Spiegel: Σχέδιο επαναγοράς ελληνικού χρέους μέσω ESM

  • 21 Οκτωβρίου 2012, 14:13

Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω ESM επεξεργάζεται το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM), προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην Αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας.

Κατ'’ αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ.

«Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισ. ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια», αναφέρεται. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Der Spiegel, αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί πράγματι να δεχθούν ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους.

Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως, μετά από αυτή την επιχείρηση, η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις Αγορές.

Τι απαντά το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών

«Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου. Οικονομικών της Γερμανίας, νωρίτερα σήμερα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της Τρόικας, πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα είχε προτείνει και το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, αφήνοντας πάντως ανοικτό το από πού θα έβρισκε η Ελλάδα τα χρήματα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron