Οικονομία
Σάιμον Ο' Κόνορ: Έχει σημειωθεί πρόοδος

Σάιμον Ο' Κόνορ: Έχει σημειωθεί πρόοδος

  • 25 Οκτωβρίου 2012, 17:47

O Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα έως το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης (Euroworking Group), αρκέστηκε να πει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην τρόικα και τις Ελληνικές Αρχές».

Την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα παρουσιάσει την Πέμπτη, στο Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Τσακλόγλου. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Οι 17 εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που συνεδριάζουν με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, θα εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λεπτομέρειες σχετικές με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Έχει υπάρξει «ουσιαστική πρόοδος, τονίζει από την πλευρά της η Κομισιόν, προσθέτοντας όμως ότι «μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία».

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup Working Group θα εξετασθούν αναλυτικά οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της διετίας 2013 - 2014, τα διαρθρωτικά μέτρα που θέτει ως προαπαιτούμενες δράσεις η τρόικα, ζητήματα σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016, το μακροοικονομικό σενάριο για τη επόμενη τριετία και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακόμη θα εξεταστούν οι προθέσεις όσον αφορά στην έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά και το πώς θα υλοποιηθεί η διετής παράταση στην Ελλάδα, για να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron