Οικονομία
"Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη"

"Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη"

  • 29 Οκτωβρίου 2012, 20:43

Συνάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα -

«Δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και να μπορέσει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στο χτίσιμο της Ευρώπης του αύριο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιομηχανία κ. Αντόνιο Ταγιάνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με την Επίτροπο για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία κυρία Μαρία Δαμανάκη τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Εχοντας συναντηθεί νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», τονίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να μην προκύψει συμφωνία». Από την πλευρά της η επίτροπος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί η προσπάθεια που γίνεται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

«Βεβαίως πρέπει να γίνουν θυσίες, αλλά οι θυσίες από μόνες τους δεν έχουν νόημα αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα ισχυρή πολιτική για την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας την «πολιτική απόφαση» της Επιτροπής η οποία ενέκρινε στις 10 Οκτωβρίου στρατηγική για την «επαναβιομηχανοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρέχοντας στήριξη στη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Στο πλαίσιο της βιομηχανικής πολιτικής αναμένεται να δρομολογηθούν για την περίοδο 2014 - 2020 κονδύλια ύψους 80 δισ. ευρώ για την έρευνα, την καινοτομία και τις ΜΜΕ, ενώ περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. «Στόχος είναι ότι μέχρι το 2020 το 20% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να προέρχεται από τη βιομηχανία», δήλωσε.

Η στρατηγική αυτή προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων στα κράτη - μέλη σε τομείς «κλειδιά» με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο τουρισμός. «Η Ευρώπη ανακάλυψε ξανά τη βιομηχανική πολιτική», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι, θέτοντας ως στόχο την «κοινωνική πολιτική της αγοράς». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης», είπε, υποστηρίζοντας ότι «μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, «έχουν να ωφεληθούν από την πολιτική αυτή», τόνισε η κυρία Δαμανάκη, επισημαίνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει από κοινού με τον κ. Ταγιάνι για την ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2013 και θα συνοδεύεται «από τις αντίστοιχες πολιτικές και χρηματοδοτική στήριξη».

Εστιάζοντας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, σημείωσε ότι εκτός από τα κονδύλια για τη βιομηχανία που θα κατευθυνθούν και στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα υπάρξουν κονδύλια για τον αλιευτικό τουρισμό από το ταμείο Αλιείας, αλλά και από το πρόγραμμα Horizon 2020 σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. Η ίδια ωστόσο αναφερόμενη στη ακτοπλοΐα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παράσχει βοήθεια σε έργα υποδομής, αλλά «δεν μπορεί να καλύψει επιχειρησιακά κόστη», εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει προσωπικό και καύσιμα σκαφών».

Σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι προετοιμάζει κείμενο σε συνεργασία με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ, το οποίο αποτελεί εφαρμογή της απόφασης των G-20 για να δοθεί έμφαση στον ρόλο του τουρισμού στην ανάπτυξη. «Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για τους Ρώσους και τους Κινέζους», υπογράμμισε ο κ. Ταγιάνι, τονίζοντας τη δυνατότητα δαπάνης των επισκεπτών αυτών, ενώ σημείωσε ότι και οι ΗΠΑ έχουν τροποποιήσει την πολιτική τους σε σχέση με τη Βραζιλία και την Κίνα. «Η πολιτική αυτή θα προάγει τον τουρισμό», δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι «όλοι οι τρομοκράτες έχουν ευρωπαϊκά ή πλαστά διαβατήρια».

Στην ίδια κατεύθυνση η κυρία Δαμανάκη αναφέρθηκε στην επιτυχία της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα από τρίτες χώρες, οδηγώντας σε αύξηση τουριστών από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία και πρόσθεσε ότι υπάρχει διαβούλευση στην Κομισιόν έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να πάρουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει στη συνέχεια συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ είναι ο κεντρικός ομιλητής στο δείπνο που οργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Marketing Greece - αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ποιοτική ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron