Διεθνή
Συνεχίζεται η πρόσβαση τουριστών στα "κόφι σοπ" του Άμστερνταμ

Συνεχίζεται η πρόσβαση τουριστών στα "κόφι σοπ" του Άμστερνταμ

  • 01 Νοεμβρίου 2012, 18:48

Ο δήμαρχος του Αμστερνταμ ανακοίνωσε ότι δεν θα απαγορεύεται στους ξένους τουρίστες στην πόλη να έχουν πρόσβαση στα διάσημα «κόφι σοπ» όπου διατίθεται κάνναβη, μετά από πολύμηνες διαμάχες για τους νέους νόμους περί χρήσης ναρκωτικών στην Ολλανδία.

Η νέα κυβέρνηση της χώρας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα επαφίεται στις τοπικές αρχές να αποφασίσουν αν θα επιβάλλεται ή όχι μια τέτοια απαγόρευση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που εισήγαγε η προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση, επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στο Αμστερνταμ, μέχρι το τέλος της χρονιάς, η απαγόρευση που ισχύσει στην υπόλοιπη Ολλανδία για τη χρήση κάνναβης από τουρίστες.

«Οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα 220 "κόφι σοπ" του Αμστερνταμ, έστω κι αν δεν είναι κάτοικοι Ολλανδίας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Έμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, εάν η πρόσβαση στα «κόφι σοπ» απαγορευόταν στους τουρίστες, θα υπήρχε αύξηση της εγκληματικότητας.

«Οι 1,5 εκατομμύρια τουρίστες δεν θα έλεγαν "εντάξει, δεν έχει κάνναβη", αλλά θα τριγύριζαν στην πόλη αναζητώντας ναρκωτικά. Αυτό θα οδηγούσε σε περισσότερες κλοπές, περισσότερους καβγάδες για νοθευμένα ναρκωτικά, δεν θα υπήρχε κανένας έλεγχος ποιότητας, όλα τα προβλήματα που είχαμε κάποτε θα εμφανίζονταν ξανά», είπε.

Από τα επτά εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Αμστερνταμ, περίπου ενάμισι εκατομμύριο υπολογίζεται ότι περνούν από τα «κόφι σοπ».

Η απαγόρευση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των «κόφι σοπ» οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι ο νόμος οδηγεί σε άδικες διακρίσεις εις βάρος άλλων κατοίκων της Ε.Ε. και τόνιζαν ότι το 90% των εσόδων τους προέρχεται από ξένους τουρίστες.

Εκτιμάται ότι στην Ολλανδία υπάρχουν συνολικά περίπου 700 «κόφι σοπ» που πωλούν κάνναβη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron